Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Merikiikarit vertailussa – Kirkkautta ja tarkkuutta

Kiikareiden merkki- ja mallivalikoima on laaja ja kirjava. Ostajan tuskaa lisää se, että todellista laadukkuutta on vaikea arvioida omin neuvoin. Hyvä uutinen on se, että jo muutaman perusasian varmistamalla pääsee ainakin tyydyttävälle tasolle.

08.01.2020

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaJussi Helttunen, Anton Reenpää/Otavamedia

Vertailussa mukana:

1852 Admiral
1852 Mate
Biltema Merikiikari
Focus Aquafloat 7×50 Compass
Fujinon-Mariner 7×50 WPC-XL
Nikon 7×50 CF WP Global Compass
Seago BM750C
Steiner Navigator Pro 7×50 C
Plastimo 7×50


Kun kartan ja silmien kertoman välillä on ristiriita, silmät voittavat aina. Siksi mikään elektronisten navi­gointilaitteiden määrä ei korvaa tähystystä, ja siksi kunnollinen kiikari on edelleen jokaiseen matkaveneeseen kuuluva varuste.

Lähes poikkeuksetta jonkinlainen kiikari veneistä löytyykin. Markkinoiden tarjonta on jopa häkellyttävän runsas. Kiikari on oiva esimerkki tuotteesta, joka periaatteessa vaatii korkeaa teknistä osaamista, mutta käytännössä sopii erinomaisesti kopioitavaksi halpaversioiksi.

On brändejä, jotka tekevät korkeaa laatua kalliisti itse. Toiset tekevät huippumallinsa itse, mutta teettävät edullisemmat tuotteet muualla. Jotkut brändit ostavat kaikki mallinsa ulkopuolisilta valmistajilta.

Ostajalle laatuerojen hahmottaminen kaupassa on vaikeaa ja osin mahdotonta. Aiemmissa vertailuissamme olemme huomanneet, ettei hinta aukottomasti korreloi laadun kanssa. Ja vaikka laboratoriossa saadaankin eroja näkyviin, kannattaako maksaa kymmenkertaista hintaa välttääkseen ongelman, jota ei ilman mittalaitteita edes huomaa?

Tätä tutkiaksemme otimme vertailuun mukaan myös käytännön osuuden, jossa testiryhmälle paljastettiin kiikareiden hinnat vasta tuotteiden arvostelun jälkeen.

Kiinnostavaa kyllä, laboratorion tulokset eivät juuri lopullista paremmuusjärjestystä heiluttaneet. Suurempi arvo on sillä, että mittaukset varmistavat konkreettisiksi havaintoja, jotka pelkän käytännön kokeen perusteella olisivat jääneet painoarvoiltaan mielipiteiksi.

Arvostelussa painotettiin niitä olosuhteita, joissa nimenomaan huvi- ja matkaveneilijät kiikareita käyttävät: päiväsaikaan viittoja tähystäessä, reittiä tutkiessa ja muiden veneiden liikkeitä hahmottaessa. Hämäräominaisuuksia tarvitsevat kaikki, kun vieraaseen satamaan saavutaan myöhään. Varsinainen yöveneily on harvinaisempaa.

Lue merikiikarivertailu Vene-lehdestä 1/2020

Lue myös nämä

X