Uutiset

Merikeskuksessa näyttely valtamerikalastuksesta

30.11.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Forum Marinum -säätiö/Veikko Wahlroos 28.11.2012

Forum Marinum -merikeskuksessa avataan 1.12. suomalaisesta valtamerikalastuksesta kertova näyttely.

Tarina alkaa 1920-luvulta ja päättyy 1970-luvulle, jolloin kansainväliset, kalastusta rajoittavat säädökset alkoivat purra eikä Suomen valtio voinut enää kauppasopimusten puitteissa tukea yksipuolisesti kotimaista kalastusta.

Valtameripyynnin kohteena oli silli, Atlantilla elävä ravintopommi. Suomalaiset kalastivat alkuun kesäisin Norjan länsipuolella keväällä kutenutta silliä, joka oli kesällä rasvaisimmillaan, mutta myöhemmin alettiin pyytää syksyisin Islannin vesiltä siellä kesällä kutenutta silliä.

Sillituotteet ovat olleet vahvasti mukana myös suomalaisessa ruokapöydässä. Meillä silliä syödään tavallisimmin kylminä ruokalajeina, esimerkiksi marinoituna, salaateissa tai voileivällä.

Kulttuurihistoriallisesti silli on ollut ”herrojen herkku” ja kuulunut säätyläisten ruokapöytään 1700- ja 1800-luvuilla, mutta vähitellen sitä alettiin käyttää myös kansanomaisissa pitopöydissä, ja myöhemmin noutopöydissä. 

Näyttely on avoinna 5.5.2013 saakka Turussa osoitteessa Linnankatu 72 tiistaista perjantaihin kello 11-18, paitsi keskiviikkona 5.12. kello 11-15 (merikeskus on suljettu itsenäisyyspäivänä, jouluaattona ja -päivänä sekä
uudenvuodenpäivänä ja pitkäperjantaina).

Lisätietoja

Lähde: Forum Marinum
Kuva: Forum Marinum -säätiö/Veikko Wahlroos

 

 

X