Koepurjehdus

Maxus 26 – Puuttuva lenkki

Uusien purjeveneiden tarjonnassa on pitkään ollut ammottava aukko kooltaan pienien ja hinnaltaan edullisten retkipursien kohdalla. Sitä aukkoa täyttää puolalainen Maxus 26.

09.09.2015

KirjoittajaPasi Nuutinen, Kari Wilén

KuvaajaKari Hautala/Otavamedia, Arto Wiikari/Otavamedia ja Pasi Nuutinen

Avomeri ei oikeastaan ole pienille retkipursille tarkoitettua leikkikenttää, mutta sinne kuitenkin suuntasimme. Tarkemmin ottaen Suomenlahden ylitykselle, sillä koepurjehtimamme Maxus 26 oli tulossa Tallinnasta Helsingin Uivaan venenäyttelyyn.

Tallinnan lahdella tuuli oli aluksi noin 6 m/s, josta ennuste kertoi sen päivän mittaan moinaavan. Ryhdyimme siis heti ottamaan mittaa veneen suorituskyvystä.

Purjeala luovilla koostuu verrattain pienistä, mutta profiililtaan kohtuullisen korkeista isopurjeesta ja 107-prosenttisesta rullagenuasta. Levankia ei ole, vaan isopurjeen jalusta käsitellään turkkiin kiinnitetyn kahdeksankertaisen taljan avulla. Keulapurjeen jalukset puolestaan tulevat sivukansien sisäreunoilla olevien kiskojen kautta avotilan laitojen vinsseille (Andersen 12 ST.). Kaksi vinssiä kajuutan takareunalla nostimia ja säätöjä varten ovat yhtä kokoa pienemmät ja ilman itsekelausta, mutta tällä kertaa vinssien mitoitus tuntuu riittävältä.1545

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Maxus 26

Kiitämme

+ Väljiä sisätiloja
+ Rauhallista käytöstä.
+ Hintatasoa.

Moitimme

– Vaarallista portaikkoa.
– Kulkua sivukansilla.
– Matalaa ohjauspinnaa.

”Kohtuuhinnalla retkeilemään haluava purjehtija tottuu detaljien pieneen kömpelyyteen, eikä uusien pursien joukossa oikein ole vaihtoehtoja tarjollakaan.”

X