Tilaa
Merimiestaidot ja turvallisuus

Merimiestaidot: Lomapurjehtija ottaa hyödyn irti tuulensuunnan muutoksista

29.06.2013

KirjoittajaKari Wilén

 

Lomapurjehtija voi kilpapurjehtijan tapaan ottaa hyödyn irti tuulensuunnan muutoksista. Kun seuraavaan yöpymiskohteeseen saapuu ajoissa, saa parhaan kiinnittymispaikan satamassa ja näköalapaikan saaristokapakan terassilla. Ja ehtii ensimmäisten joukossa saunaan.

Seuraavan päivän purjehdustaktiikka laaditaan jo edellisenä iltana perheen kanssa käytävässä strategianeuvottelussa. Siihen tarvittavat välineet ovat merikartta sekä mahdollisimman tuoreet säätiedot, jotka tulevat radiosta kymmentä vaille kymmenen illalla, ellei pääse käyttämään Venenetin Venesäätä.

Kun tulevien päivien sää on hahmotettu, on päätösten aika. Mihin suuntaan lähdetään? Jos päätetään mennä myötätuuleen, jossain vaiheessa lomaa Suomen vaihtelevassa kesäsäässä tuulen suunta muuttuu kokonaan ja voidaan lasketella myötäisessä myös takaisin kotisatamaan.

Valmistelut

Jos on tarkoitus lähteä aikaisin liikkeelle, ei venettä kannata kiinnittää sataman sisimpään sopukkaan, vaan siten, että liikkeellelähtö onnistuu häiritsemättä muita lomalaisia.

Lähtöpäivän aamuna kippari tarkistaa vallitsevat tuulet esimerkiksi satamasaaren näköalakalliolta. Sen mukaan laiturilla pakataan valmiiksi tarvittavat purjeet.

Ennen lähtöä on myös hyvä päättää, käytetäänkö täyttä isopurjetta vai tuuleeko merellä niin paljon, että ensimmäinen reivi on syytä sitoa jo satamassa. On turvallisempaa ja miellyttävämpää lähteä päivän etapille pienillä purjeilla, varsinkin jos alkumatkalla luovitaan.

Reittisuunnitelma

Matkapurjehtija pyrkii yleensä välttämään luovimista. Vastakäännösten määrän voi minimoida seuraamalla kilpapurjehtijoiden kultaista sääntöä: purjehdi aina pitkä halssi ensin eli siihen suuntaan, joka vie lähemmäs määränpäätä. Hyvällä tuurilla tuuli myötää matkan varrella.

Poikkeuksiakin tähän sääntöön on. Jos säätiedoissa on ennustettu kylmän rintaman pyyhkäisevän purjehdusalueen yli, voi varautua siihen, että tuuli päivän aikana kääntyy etelän suunnasta lounaan ja lännen kautta jopa luoteistuuleksi. Jos seuraava kohde on lännen suunnassa, kannattaa ensimmäinen luovi suunnata reitin pohjoispuolelle. Kun tuuli rintaman kohdalla kääntyy luoteeseen, heitetään käännös ja päästään nousemaan kohteeseen ilman ylimääräisiä vastakäännöksiä.

Hyvän sään taktiikka

Kauniina kesäpäivänä tuuli kääntyy verkkaisemmin auringon mukana; kaakon suunnalta etelän kautta illalla puhaltavaksi lempeäksi länsituuleksi. Kun tässä tapauksessa taas suuntaamme länteen, on vastustettava houkutusta nostaa spinaakkeri. Kannattaa kiristää purjeet hieman tiukemmalle ja tehdä kaarros kohti etelää. Kun tuuli päivän mittaan hitaasti kääntyy vastaisemmaksi, joudumme laskemaan kurssia, mutta hyvällä onnella saatamme välttää luovimisen kokonaan.

Jos matkataan päinvastaiseen suuntaan, ollaan esimerkiksi kotimatkalla itään päin Saaristomereltä, kannattaa valita pohjoisempi reitti. Silloin purjehditaan koko päivä nopeassa sivumyötäisessä.

Kauniina alkukesän päivänä merituuli on yleensä parhaimmillaan iltapäivällä, kello 12 ja 15 välillä. Merituuli syntyy ulkosaaristossa ja puhaltaa etelärannikolla lounaasta, länsirannikolla lännestä tai luoteesta. Ulompana saaristossa yöpyvä pääsee siis ensin nauttimaan merituulesta.

Kari Wilén

Niksejä matkalla

Tuuli vaihtelee myös edes takaisin keskimääräisen suuntansa molemmin puolin eli kilpapurjehduskielellä ”shiftailee”. Tarkkaavainen matkapurjehtija voi myös hyötyä shifteistä, jotka voivat tulla esimerkiksi 10-15 minuutin välein.

Pääsääntö luovilla on se, että aja aina sitä halssia, joka vie lähemmäksi seuraavaa kohdetta, eli seuraavaa reimaria tai väylän mutkaa. Purjehdi sitä halssia, jolla tuuli myötää. Kun tuulen suunnassa tapahtuu vastainen muutos, tee vastakäännös toiselle halssille, jonka nyt pitäisi viedä lähemmäksi kohdetta.

Kannattaa myös tarkkailla, missä tuulee hyvin. Kauniina kesäpäivänä tuuli on yleensä heikompi keskellä suurta selkää kuin lähempänä rantaa. Peilityynenä päivänä voi usein aivan rantaviivan läheisyydessä huomata tuulenvireen. Silloin kannattaa pysyä tässä vireessä ja purjehtia saarelta toiselle, edellyttäen että veden syvyys riittää.

Lähellä rantaa tuuli puhaltaa mahdollisimman suorassa kulmassa rantaviivan yli. Taitava kippari voi hyötyä tästä, koska luovilla tuuli myötää rannan tuntumassa ja vastakäännöksen tekoa voidaan siirtää tuonnemmaksi. Urheilemaan ei kuitenkaan kannata ryhtyä, koska lomapurjehdus voi katketa vedenrajassa piilevään kiveen.

Luovi myötätuulessa

Tuulen suunta vaihtelee myös myötäiseen purjehdittaessa. Avotuulessa lasketaan kurssia tuulenpuuskassa ja nostetaan sitä taas puuskan hellittäessä.

Myötätuulessa on osattava purjehtia oikealla halssilla. Aivan täysmyötäiseen ei yleensä kannata laskea, sillä tällöin vene on hidas ja vahinkojiipin vaara ilmeinen. Noin 10-15 asteen leikkauskulma eli kurssin nosto täysmyötäisestä on sopiva useimmille matkapursille.

Kun tuulen suunta muuttuu niin paljon, että keula osoittaa selvästi ohi seuraavan kohteen samalla kun purjehdussuunta on täysmyötäinen, kannattaa jiipata toiselle halssille. Sen jälkeen voidaan taas purjehtia suoraan kohteeseen edullisella tuulen kulmalla ja hyvällä venevauhdilla.

 

Lue myös nämä

X