Uutiset

Llmatieteen laitos antoi varoituksen meriveden korkeudesta

06.10.2011

TekstiKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

Ilmatieteen laitos on antanut ensimmäistä kertaa varoituksen meriveden korkeudesta Merenkurkkuun ja Perämeren pohjoisosiin.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan maan meriveden ennustetaan nousevan perjantaina 7. lokakuuta Merenkurkussa ja Perämeren pohjoisosissa 100-130 senttimetrin korkeudelle. Vedenkorkeuden ennustetaan olevan korkeimmillaan perjantain vastaisena yönä ja perjantaiaamupäivän aikana.

Myös kovasta aallokosta varoitetaan Suomen merialueilla.

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitoksen antamien säävaroitusten valikoima laajeni ja mukaan tuli myös aallokkoa ja vedenkorkeutta koskevia varoituksia.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat.

Matalan veden varoitukset on suunnattu lähinnä vesiliikenteelle.

Korkean veden varoitukset puolestaan on suunnattu rannikon väestölle ja pelastuslaitoksille, jotta he voivat varautua meriveden nousuun.

Vedenkorkeuden raja-arvot vaihtelevat aluekohtaisesti, koska vedenkorkeuden muutoksilla on erilaisia vaikutuksia eri puolilla rannikkoa. Esimerkiksi Kemissä ja Oulussa vesi voi nousta korkeammalle kuin Helsingissä ilman vakavia vahinkoja. Vedenkorkeutta mitataan 13 mitta-asemalla eli mareografilla eri puolilla Suomen rannikkoa. Muutokset ilmoitetaan teoreettisen keskiveden suhteen.

Kaikissa uusissa varoituksissa on kolme vaaratasoa, jotka helpottavat tilanteen vaarallisuuden arviointia.

Ajan tasalla olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Lisätietoja

Vedenkorkeusennätykset

 

Lue myös nämä