Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Varo vanhoja paukkuliivejä!

Hyvällä huolenpidolla ilmatäytteisiä liivejä voi käyttää turvallisesti jopa 10-15 vuotta valmistuspäivämäärästä.

08.08.2019

KirjoittajaTomi Peurakoski

Venealan keskusliitto Finnboat muistuttaa, että yli kymmenen vuotta vanhat paukkuliivit voivat olla jo selvästi hapertuneita, eivätkä pidä ilmaa vahingoin sattuessa.

Perinteisten kellukeaineella täytettyjen veneilyliivien toimivuus on helppo varmistaa, mutta paukkuliiveissä on oltava ehjien ilmasäiliöiden lisäksi täysi kaasupatruuna ja toimiva laukaisin. Yli kymmenen vuotta vanhoissa liiveissä ongelmaksi voi tulla myös kangasmateriaalin haurastuminen.

”Ilmatäytteisten pelastusliivien tekstiilimateriaali on käsitelty ilmatiiviiksi ja tämä ilmatiivis päällyskerros voi ajan myötä lohkeilla, jolloin etenkin taitekohtiin tulee hiusmurtumia”, kertoo Venealan keskusliitto ry Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Hyvällä huolenpidolla ilmatäytteisiä liivejä voi käyttää turvallisesti jopa 10-15 vuotta valmistuspäivämäärästä. Henkilösuojainasetus eli PPE-direktiivi määrää valmistajan merkitsemään valmistuspäivämäärän tuotteeseen ja käyttöohjeeseen valmistusajankohdan tai enimmäiskäyttöiän, ja sen voi tarkistaa huoltoliikkeessä.

”Arvioiden mukaan Suomessa on käytössä kymmeniä tuhansia yli-ikäisiä pelastusliivejä, joiden turvallisuudesta ei ole varmuutta”, Pajusalo arvioi.

X