Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Kysyimme asiantuntijalta: Ratti vai ruori?

Voiko purjeveneessä olla ratti? Vai pitäisikö puhua ruorista? Siinä pulma.

15.04.2019

KirjoittajaAri Inkinen

KuvaajaVene-lehden arkisto

Vastauksen kysymykseen antaa Sirke Lohtaja-Ahosen kirja Suomalainen purjehdussanasto

Kirja perustuu hänen tutkielmaansa merimiesten käyttämistä ilmauksista, jotka vuosisatojen aikana ovat kehittyneet eri kielisten sanojen ja ilmaisujen sekakieleksi.

Moottoriveneessä puhutaan lähes yleensä ratista, vaikka ohjauspyörässä olisikin pienat, mitä jotkut pitävät ruorin perusteena.

Sen sijaan sana ratti viittaa vahvasti autoon. Alunperin sana on kuitenkin peräisin laivoista ja tullut merkitsemään auton ohjauspyörää vasta autojen myötä. Laivojen yhteydessä se oli ”pyörivä ratas, jonka käsivarsipuista ruoria käänneltiin” eli ratti.

Jotkut purjehtijat käyttävät ohjauspyörästä sanaa ruori ja peräsinlavasta sanaa peräsin, mutta osalle ruori ja peräsin tarkoittavat muita asioita. Joillekin ruori tarkoittaa vain laivojen ohjauspyörää, ja veneiden ohjauspyörä on ratti. Ruori ja ratti eroavat joidenkin mielestä toisistaan siinä, että ratin kehä on sileä, mutta ruorin kehässä on käsipinnat. 150 vuotta sitten ruori ei kuitenkaan tarkoittanut ohjauspyörää vaan peräsinlapaa ja ohjausvartta eli pinnaa.

Ruotsiksi ja tanskaksi ohjauspyörä oli ratt ja rattet. Hollanniksi se oli stuurrad, englanniksi steering-wheel.

Näiden sanojen alussa on ”ohjaamista” tarkoittava sana ja lopussa ”rattia” tai ”pyörää” tarkoittava sana. ”Peräsinlapaa” tarkoittavat sanat olivat ruotsiksi yleensä ”ror”, joskus ”roder”.

Vene-lehti on johdonmukaisesti käyttänyt ohjauspyörästä nimitystä ”ratti” niin moottori- kuin purjeveneissä. Ja käyttää jatkossakin.

X