Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Vauhtia alppijärville – Nero 777 Evolution

Tiukasti suojelluilla vuoristojärvillä ihmetellään pian ennennäkemätöntä kiitoa, kun jopa 50 solmuun pystyvä sähkövene saadaan valmiiksi.

27.09.2023

KirjoittajaPasi Nuutinen

Keski-Euroopan järville on tullut kiihtyvällä tahdilla rajoituksia polttomoottoreiden käyttöön. Mitä ylempänä vuoristossa ollaan, sitä varmemmin veneillään purjeiden, airojen tai tähän asti sangen pienten sähkömoottorien voimalla.

Vauhdinjanoisten mieliksi sähköveneiden valmistajat ovat huomanneet markkinaraon. Ylellisimpien yrittäjien joukkoon kuuluu saksalainen Nero Yachts. Sen uusi 777 Evolution ei edes teeskentele olevansa jokamiehen vene. Hinnan saa kysyä samalla, kun selittää haluamansa erikoisvarustelut pelkästään tilaustyönä valmistettavaan veneeseen.

Runko, kansi ja kaikki muut rakenteet tehdään hiilikuidusta painon säästämiseksi. Kevyttä kulkua tavoitellaan myös Petestep-porraspohjalla. Ehkä muistatte, että sellainen tuli uusiin Yamarineihin muutama vuosi sitten.

Nimensä mukaisesti 7,77 metrin pituinen vene lienee pienimpiä, joka hyödyntää moottorijahdeissa kovasti yleistyneitä alaslaskettavia laitoja. Niiden avulla avotilasta tulee suuri aurinkoterassi. Sen keskelle syntyy muhkea divaani, kun ajon aikana suljettuja laitoja vasten nojaavat sohvat siirretään yhteen. Se tapahtuu sähköisesti, tietenkin.

Odottamaton automatiikka on ankkurissa, joka telineineen kätkeytyy ja tulee esiin napin painalluksella keulakaaresta. Toinen yllätys ja esimerkki suunnittelun tarkkuudesta ovat erilliset kenkäkaapit avotilassa, helpottamassa vene- ja maajalkineiden vaihtoa.

Keulakannelle kuljetaan molemmin puolin keskelle venettä sijoitettua, kahdella jousitetulla kuppi-istuimella varustettua ohjaamoa. Silti kyse ei ole walkaroundista, vaan korkean kannen alle jää kajuutta. Se on mitoitettu cockailsopeksi kuudelle ja tilapäiseen yöpymiseen kahdelle, joita varten on erillinen toiletti.

Moottorit tulevat Evoylta ja niitä tarjotaan kolmessa teholuokassa. Pienin on 60 kW (80 hv) ja sille tarjotaan 40 kWh akkukapasiteettia. Maltillinen keski-optio on 90 kW (129 hv) ja jopa 126 kWh akusto. Varsinainen äijävalinta on tietysti suurin ja vahvin: yli 300 kW (400 hv) 126 kWh akuilla antaa veneelle yli 50 solmun huippunopeuden.

Sillä luulisi ehtivän alppijärven vastarannalle ajoissa.

Lisätiedot Nero Yachts

Paljon yleistyneitä alaslaskettavia laitoja hyödynnetään Nero 777 Evolutionissakin.

Lue myös nämä

X