Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Tyde The Icon – Merellä liitävä lounge

The Icon tarjoaa suihkuseurapiireille ylellistä nojatuolimatkailua foilien varassa ulapan yli liidellen.

25.10.2023

KirjoittajaPasi Nuutinen

Kantosiivillä kulkevia sähköveneitä sovitellaan kiivaasti erilaisiin markkinarakoihin, ja saksalaisen Tyden tavoite on epäilemättä niistä erikoisimpia. Uuden yrityksen ensimmäisen veneen muotoilu poikkeaa niin ulkoa kuin sisältä täysin veneilyn perinteistä.

Konsepti ja muotokieli tulevat BMW Designworksiltä. The Icon -nimeä kantava vene, lautta tai alus – lajityyppiä ei ole ihan helppo määritellä – ensiesiteltiin kansainväliselle jetsetille keväällä Cannesin elokuvajuhlilla. Kohderyhmän voi päätellä siitä, eikä tulevienkaan messujen yleisö haalarikansaa ole: uutuus nähdään tänä syksynä Cannesissa, Monacossa ja Saint-Tropezissa.

Rungolla on pituutta 13,15 ja leveyttä 4,5 metriä. Se on käytännössä kokonaan yhdessä tasossa ja niin matalalla, että ponttonilaiturilta voi peräkannen yli sipsutella sievästi Louboutinit jalassa salongin kokolattiamatoille. Siellä istahdetaan muhkeisiin nojatuoleihin, jotka viihtyisinä ryhminä ympäröivät pieniä cocktailpöytiä kuin pianobaarissa ikään.

Keskellä venettä on ohjauspulpetti, futuristinen kuin scifielokuvissa. Maisema joka suuntaan avautuu läpi korkeiden lasiseinien, joille jäykkyyttä antavat prismoiksi muotoillut ikkunapuitteet. Muuttuvasävyisillä ledinauhoilla viimeistellään tunnelma sisällä ja niistä on muotoiltu myös kulkuvalot ulkona.

Arvovieraiden sijoittaminen näin merelle lähtiessä kuulostaa tosi huonolta idealta: margaritathan läikkyvät heti silkkipuvuille!

Mutta nyt tullaankin foiliajon etuihin. Jo muutaman solmun nopeudessa The Icon nousee kantosiiville ja aaltojen yläpuolelle. Foilien hallinta tapahtuu tietokoneella ihmisen kykyjä nopeammin ja herkemmin. Kulku on virheettömän tasaista ja poistaa kaiken veneilyyn liitetyn epämukavuuden. Se on parasta luksusta vaativaan makuun, samoin hiljaisuus.

Runkoääniä ei ole, kun se liitää aaltojen tavoittamattomissa. Moottorit ovat sähköiset ja siksi äänettömät. Niitä on kaksi 100 kW tehoista ja kuudessa akussa on yhteensä 240 kWh energiaa. The Iconin huippunopeudeksi kerrotaan 30 solmua ja toimintamatkaksi 24 solmun nopeudella peräti 50 meripeninkulmaa eli yli kaksi tuntia.

Se on varmasti enemmän kuin tarpeeksi veneelle, jossa ei matkustajien huoltamiseen sitten muita mukavuusvarusteita olekaan. Tilaa niille kyllä riittäisi, ainakin sille pianolle.

Lisätiedot Tyde Electric Luxury

Lue myös nämä

X