Tilaa
Testit

Kuukauden käytetty: Beneteau First 305 – Ajan kesyttämä

First 305 syntyi suonissaan sekä kilpailuhenkeä että retkeilyn nälkää. Jälkimmäisen lumo on kantanut paremmin halki vuosikymmenten.

27.06.2023

Kirjoittajaja kuvat Pasi Nuutinen

First 305 on luotu kilpaveneeksi puolitonnareiden kulta-aikoina 1980-luvulla ja testiyksilöä on vielä terästetty kolmesta rikivaihtoehdosta tehokkaimmalla. Niinpä vauhtia ja temperamenttia löytyy.

Toisaalta veneen kotikenttää olivat Atlantin avoimet rannat, joten se on lajissaan raskaammasta päästä, mikä antaa liikkeisiin rauhoittavaa suuren veneen tuntua. Ominaisuuksien yhdistelmä antaa sangen hauskan purjehduskokemuksen.

Harmajan mukaan tuuli on 6–7 m/s paikkeilla. Veneen oma mittari kertoo vain suhteellisen tuulen, joka luovilla asettuu 8–9 sekuntimetriin. Täyden isopurjeen vene kantaa vielä vaivatta, mutta rullagenuaa otamme sisään parin kierroksen verran. Osatakilan kaksi saalinkiparia ovat vain vähän viistottuja, joten tässä kelissä on viisasta käyttää barduunoita. Masto on profiililtaan ohuehko.

Tuulimittari näyttää nousukulmiksi noin 30 astetta AWA. Kompassin mukaan vastakäännös pysyy 90 asteen sisällä. Loki kertoo venevauhdiksi 5,4–5,6 solmua. Yksi puuska pääsee yllättämään saarten välistä, mutta broachiin ei mennä. Peräsin säilyttää pitonsa hyvin ja meno tasaantuu saman tien.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X