Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Huolto

Korjaa ja kunnosta: Tekotiikin asennus – Veneen kasvojenkohotus

Markkinoilta löytyy monenlaisia tekotiikkejä. Yksi uusimmista on tarrapohjainen Linedeck, jonka asensimme Yamariniin.

07.03.2020

KirjoittajaTomi Peurakoski

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia

Linedeck-tekotiikin asennus

Vaikeusaste 2/5.

Kulunut aika: 3 tuntia. Paperimallien tekeminen vei selvästi eniten aikaa, sillä ne sanelevat pitkälti lopputuloksen laadukkuuden. Mallien tekemiseen meni puolitoista tuntia, tekotiikin leikkaamiseen puoli tuntia ja sovitukseen, hienosäätöön ja kiinnittämiseen puoli tuntia.

Tarvikelista

  • Paksua pahvia tai kartonkia lattian suojaksi.
  • Sakset ja katkoteräveitsi tai mattoveitsi tiikkimaton leikkaamiseksi.
  • Karkeaa hiomapaperia tiikkimaton reunojen siistimiseksi.
  • Pitkä viivain suorien linjojen piirtämiseksi.
  • Tusseja.
  • Rasvanpoistoainetta.
  • Voimapaperia tai vastaavaa, josta turkin mallit leikataan.

Tekotiikin hintalappu

Yamarinin turkin päällystys kolmen neliömetrin kokoisella Linedeck-matolla tuli maksamaan yhden maton hinnan eli 280 euroa. Yksinkin tämän työn voisi tehdä, mutta helpompaa se on kaverin kanssa. Ammattilaisten työkaluja ei asennukseen tarvita, vaan kotoa löytyvillä työkaluilla pärjää pitkälle.


Aito tiikki veneen turkissa tai uimatasolla luo arvokkuutta ja kestävää tyylikkyyttä. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista asentaa aitoa tiikkiä veneeseen jälkikäteen, esimerkiksi hintasyistä.

Keinotiikkejä on markkinoilla monia, yksi on vasta Suomen markkinoille tulossa oleva Linedeck, jolla päällystimme Yamarin 46 SC:n turkin. Kyseessä on jalan alla mukavan pehmeä, taustatarran avulla kiinnittyvä muovipohjainen keinotiikki, joka jalan alla on mukavan pehmeä. Se on valmistettu kulutusta kestävästä synteettisestä EVA-kumista eli etyleenivinyyliasetaatista.

Linedeck myydään 120 cm x 250 cm kokoisina tarramattoina. Valittavissa on useampi väri- ja kuviointivaihtoehto. Kalastajille on tarjolla hieman kovempi materiaali, johon koukut eivät tartu niin helposti.

Mallit paperista

Linedeckin asennus alkoi mallien piirtämisellä ja leikkauksella. Tähän työvaiheeseen kului selvästi eniten aikaa, sillä jos tässä vaiheessa yrittää oikoa, kostautuu se myöhemmin. Yamarinin turkki päällystettiin tarkasti muotoon leikatulla voimapaperilla.

Työssä kannattaa olla kaveri apuna, sillä paperimallien muotoon leikkaus vaatii sen, että toinen pitää paperista kiinni hyvin, samalla kun toinen leikkaa paperin turkin laitoja pitkin. Itse asiassa paperia ei kannata leikata aivan turkin ja laidan kulmaa pitkin, vaan matto kannattaa jättää hieman pienemmäksi. Jos paperi pääsee liikkumaan leikkauksen aikana, tulee myös lopullisesta tiikistä huonosti sopiva.

Kuva 1: Paperimallien leikkaamisessa ja sovittamisessa on oltava tarkkana. Kuva 2: Vinkki: Teippaa merkintätussin kylkeen toinen kynä. Piirrä turkin ääriviivat pitämällä tussin vartta veneen sisälaitaa vasten, jolloin viiva ei piirry aivan turkin reunaan.

Minimoi jätepalat

Kun paperimallit oli saatu leikattua, asetettiin mallit tekotiikkiarkin päälle. Paperimalleja kannattaa mallata hetken aikaa niin, että turhia jätepaloja tulee mahdollisimman vähän. Tarkoitus on, että yksi Linedeck-tiikkimatto riittää tällaiseen pienehköön veneeseen. Vaikeinta tässä työvaiheessa on se, että tiikin raidoituksen tulee jatkua katkeamattomana ja suorana palasta toiseen. Tässä vaiheessa tuli mieleen makuuhuoneen koristetapetin laitto seinään – kuvioiden oli osuttava kohdilleen vuodasta toiseen.

Keinotiikin leikkausta varten teipattiin paperimallit maalarinteipillä kiinni tiikkiin. Tiikin leikkaus tehtiin katkoteräveitsellä ja saksilla. Leikkaaminen sujui helposti, sillä veitsi uppoaa hyvin keinotiikkiin – mutta se vaatii tarkkuutta. Helposti leikkautuva materiaali voi innostaa liian nopeaan leikkaamiseen, jolloin veitsi voi hairahtua myös väärään paikkaan, eikä se kulje tarkkaan paperin reunaa pitkin. Tiikin alla kannattaa pitää paksua pahvia, jolloin leikkaaminen on helpompaa, eikä terä naarmuta alla olevaa lattiaa tai pöytää. Katkoteräveitsen terää kannattaa uusia tarpeeksi usein leikkuulaadun säilyttämiseksi.

Kuvat 1 ja 2: Taustapaperi kannattaa poistaa vasta kiinnitysvaiheessa. Kiinnitarrautunutta mattoa on liki mahdotonta saada enää irti.

Pohja puhtaaksi

Varsinkin tiukat mutkat voivat aiheuttaa sen, että reunasta tulee epätasaisen näköinen tai rispaantuneen oloinen. Melko karkea hiekkapaperi kuitenkin puree hyvin tiikkimattoon ja tekee reunoista siistimmät.

Veneen pohja tulee puhdistaa mahdollisimman hyvin ennen tiikin tarraamista paikoilleen. Erityisen tärkeää on kaiken rasvan ja lian poistaminen.

Ennen tarraamisen aloittamista, kannattaa vielä tarkistaa, ettei esimerkiksi poistoaukkoja jää maton alle piiloon. Muovisen desin mitan avulla piirsimme poistoaukkojen eteen siistit puoliympyrät, jonka leikkasimme irti. Näin poistoaukolle tuli hieman enemmän tilaa, eikä matto peittänyt niitä.

Kuva 1: Linedeck-mattoa saa helposti leikattua vaikka saksilla. Kuva 2: Vedenpoistoaukon suulle tehtiin desin mitan mallilla siisti puoliympyrä.

Kerralla kiinni

Myös tässä työvaiheessa kaksi käsiparia on parempi kuin yksi. Huolellisuus on tärkeintä, sillä paikalleen tarrattua mattoa ei saa enää irti. Testasin, kuinka helposti tarra tarttuu puhdistamattomaan betonilattiaan, ja kyllähän se siihen jämähti. Sormivoimin sitä ei siitä kovin helposti irti enää saanut, ja kun se irtosi, tarra jäi lattiaan kiinni ja yläpuoliset kerrokset jäivät käteen.

Kun leikattu tiikkimatto on saatu oikean paikkaan, apulaisen on hyvä mennä seisomaan sen päälle liikkumisen estämiseksi, samalla kun toinen alkaa hivuttaen irrottamaan taustatarran paperia. Matto kiinnitetään turkkiin vähitellen, samalla kun taustapaperia irrotetaan työn edistyessä.

Edelleen tässä vaiheessa raitojen yhdensuuntaisuudesta ja jatkuvuudesta on pidettävä huolta. Jätimme vajaan sentin raon kahden tiikkimaton väliin, jotta pohjalle tuleva vesi valuisi helpommin perässä oleviin poistoaukkoihin.

Helppoa ja nopeaa

Linedeckin kiinnittäminen sujui yllättävän helposti ja kaikki näytti sujuneen suunnitelmien mukaan. Raidat juoksivat veneen suuntaisesti eikä katkoja näkynyt. Kun esityö ja suunnittelu oli tehty hyvin, oli työn loppuun saattaminen nopeaa. Jos olisi halunnut hifistellä, olisi voinut vielä levittää Sikaflexiä sormella maton reunojen ympärille kauniiksi sivusaumaksi. Se estäisi varmasti veden pääsyn maton alle ajan kuluessa.

Yamarin koki melkoisen kasvojenkohotuksen suht pienellä vaivalla. Ulkonäköero alkuperäiseen turkkiin on suuri ja nyt tassuttelu turkilla tuntuu samalta kuin istahtaisi mökillä ulkohuussissa styroxistuimelle talvipakkasessa: tuntuma on lämmin, joustavan pehmeä ja mukava.

Lue myös nämä

X