Tilaa
Testit

Käytetty: Albin Ballad – Retkeilyyn rauhoittunut

Albin Ballad oli sporttinen suursuosikki 1970-luvulla. Nyt sen purjehdustuntuma ja sisätilojen järkevyys viehättävät ratoja enemmän retkille lähtiessä.

28.01.2022

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Rytmiä pitää vähän tunnustella. Vaikka rikiä on modernisoitu, se on optimoitu vanhaan IOR-sääntöön niin vahvasti, että nykyveneistä suoraan Albin Balladiin loikatessa vastakäännökset joutuu opettelemaan uudestaan.

Isopurje on korkea, mutta varsin lyhyellä puomilla. Keulassa on rullattava, maston huippuun asti nouseva ja pitkäliesmainen, 135-prosenttinen genua. Jaluskisko on huiman pitkä, se sallisi jopa yli 150-prosenttisen, mutta tälläkin purjeella tuulensilmän sujuva läpäiseminen vaatii kipparilta hyvää ajoitusta ja tarkkuutta.

Liian nopeassa käännöksessä gasti ei ehdi vetää genuaa ohi rustien, joista yksi sijoittuu selvästi mastoa edemmäksi. Babystay onneksi puuttuu, joten pakkaavanakin genua siirtyy kyllä lopulta uuden halssin puolelle. Mutta jos se pääsee täyttymään ennen sisään jalustamista, gastilta vaaditaan melkoisesti voimaa, vaikka apuna on peräti 40-kertoimen vinssi. Se oli iso 1970-luvulla (oikeastaan vieläkin) ja muistuttaa Balladin sporttisista juurista.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X