Tilaa
Jutut

Itämeri-portaalista löytyy kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää

Huhtikuun alussa avattu Itämeri.fi -sivusto tarjoaa kaiken suomalaisen meritiedon vapaasti käytettäväksi jokaiselle merestä kiinnostuneelle.

25.04.2020

KirjoittajaTanja Paananen

Suomalaiset tutkijat ja laitokset ovat keränneet valtavan määrän ainestoa Itämerestä jo vuosikymmenien ajan, mutta vain murto-osa siitä on ollut julkisesti saatavilla.

Eri laitokset laittoivat hynttyyt yhteen ja nyt kaikki meritieto löytyy samasta paikasta.

Itämeri.fi-palvelun eri osioissa voi tutustua muun muassa Itämeren luontoon ja sen muutoksiin, merentutkimuksen eri osa-alueisiin, tutkijoiden työhön sekä Itämeren yhteiskunnallisiin kytköksiin.

Tietoa on tarjolla niin veneilijöille ja retkeilijöille kuin eri ammattiryhmillekin. Opettajille, merialueen suunnittelun ammattilaisille ja merenkulussa työskenteleville löytyy paljon hyödyllistä materiaalia.

Kuvia, aineistoja ja reaaliaikaista tietoa

Palvelun Itämeri nyt -osiosta voi seurata reaaliaikaisesti sinilevätilannetta, meriveden korkeutta ja laivaliikenteen kulkua.

Portaalin yhtenä osana on kehitetty datapalvelut Meriaineistot.fi ja Merihavainnot.fi. Ne tarjoavat pääsyn useiden suomalaisten tahojen tuottamiin merellisiin paikkatieto- ja tutkimusaineistoihin.

Uusien palveluiden avulla dataa pystyy hakemaan ja lataamaan eri laitosten tietokannoista ja katselemaan kartalla.

Metsähallitus on tuonut Itämeri.fi -palveluun kattavasti tietoa meriluonnosta ja virkistymismahdollisuuksista merellä.

Itämeri kuvina -osiosta pääsee ihailemaan merta myös pintaa syvemmältä.

Opi ja tutki -kokonaisuudesta löytyy runsas määrä opetusmateriaaleja, joita ovat tutkimuslaitosten lisäksi tuottaneet muun muassa ympäristöjärjestöt WWF Suomi ja Luontoliitto sekä mediayhtiöt Yle ja MTV.

Alkuvuodesta 2019 julkaistu merellä liikkujan kartta Meriopas.fi on osa laajaa Itämeri.fi -palvelua. Se on mobiilikäyttöön optimoitu reaaliaikaista meritietoa tarjoava palvelu veneilijöille ja retkeilijöille.

Itämeri.fi-sivuston meritiedon ovat tuottaneet Suomen ympäristökeskus, Geologian tutkimuskeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Museovirasto, Turun yliopiston Brahea-keskus, Merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioryhmä ja Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Lue myös nämä

X