Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Koepurjehdus

Hanse 415 – Seuralliseen sooloiluun

Yksi tulkinta purjehduksen helppoudesta kuuluu niin, että kun veneen hallinta keskitetään yhdelle henkilölle, kaikki muut saavat nauttia vapaasta oleskelusta. Hanse 415 toteuttaa tätä ajatusta.

22.12.2015

KirjoittajaPasi Nuutinen, Kari Wilén

KuvaajaArto Wiikari/Otavamedia

On epäilemättä hermostuttavaa tappaa kultamunia muniva hanhi. Siihen Hansella silti päädyttiin vuonna 2012. Yksi saksalaisveistämön kaikkien aikojen suosituimmista veneistä, Hanse 400, oli yksinkertaisesti tullut malli-ikänsä päähän.

Seuraajaan kohdistuivat huimat odotukset. Hanse 415 olikin ilmeeltään reilusti edeltäjäänsä modernimpi, vaikka suunnittelijana oli sama judel/vrolijk & co -toimisto kuin ennenkin. Itse asiassa 415 yhdessä samoihin aikoihin uudistettujen 385:n ja 445:n kanssa määritteli veistämön uuden ilmeen perusteet.

Korkea varalaita ja pysty keula toivat jyhkeää ilmettä. Kansirakenne näyttää maltillisen matalalta, kun se on venytetty edessä hyvin pitkälle ja takana linjaa jatkaa avotilan reunus. Koko perän levyinen, laskettava uimataso oli jo yleistymässä muillakin valmistajilla.

Hanse 415 esiteltiin yleisölle talven 2012–13 näyttelyissä, eikä reilun parin vuoden takainen modernisointi ole vielä ennättänyt vanheta vähääkään. Uutuus on lunastanut odotukset myös kaupallisesti – toki huomioiden alan vaikeat ajat.

Edeltäjäänsä verrattuna Hanse 415 on rungoltaan saman pituinen, mutta vesilinja on venynyt pystyn keulan takia. Leveys on suurempi etenkin peräosasta. Lisäpainosta suurin osa on kölissä. Vakioköli olisi vanhaa hieman syvempi, testiveneen matala vaihtoehto puolestaan reilusti painavampi.

Laskettavan uimatason takaa paljastuu lokero vaikkapa pelastuslautalle. Nyt siellä oli irrotettava uimatikas. Toisen peräpenkin alla ovat kaasupullot.

Järkevää väljyyttä

Kulku salonkiin käy neliaskelmaisesta portaikosta. Mukaan lukien kynnys, johon oviluukku uppoaa, korkeuseroa on paljon. Sitä lievittävät askelmien loivuus, hyvät kaiteet molemmin puolin sekä kiitettävän pitkä kansiluukun aukko.

Tilan tuntu ja valoisuus kuuluvat modernien veneiden tyypillisiin piirteisiin, eikä Hanse tässä poikkea kaltaisistaan. Tilajärjestelykin on tavanomainen, mutta viihtyisyyttä lisää, että väljyys on sijoitettu oikeisiin kohtiin. Portaiden styyrpuurin puolella on L-pentteri, sitä vastapäätä toiletti. Niiden keulanpuolella on varsinainen salonki, jonka läpi kulkevaa käytävää seuraa yläpuolella koko pituudelta kaide.

Reitti salongin läpi on selkeä, katossa on hyvä kaidelista. U-sohva ja pentteri jäävät sivuun ja rauhaan liikenteeltä: hyvä kokonaisuus.

Lue koepurjehdus kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 12/2015.

X