Jutut

Golden Globe Race: Lehtisellä vaihtoehdot vähissä

Tapio Lehtisen sitkeä puurtaminen kohti päiväntasaajaa jatkuu. Hän on nyt Rio de Janeiron tasalla, mutta Copacabanan rantakahvilat ovat kaukana lännessä.

16.03.2019

KirjoittajaKari Wilén

Lehtinen raportoi kuitenkin keskiviikkona, että lämpöä riittää sen verran että hän nukkuu puolet yöstä ulkona keulapurje patjana. Hän oli laskenut purjeensa kannelle, jotta se ei tuulettomassa kelissä lepattaisi hajalle kun Asteria koko ajan heiluu aallokossa. Kajuutassa oli 27 astetta lämmintä, pahimmillaan jopa 32 astetta, ja hän oli ajelehtinut 12 tuntia merivirran mukana.

Tällä hetkellä veneen vauhti pysyttelee sitkeästi kahden solmun molemmin puolin. Idän puolella on suuri vähätuulinen alue edessä ja lännessä taas tuulivirtaus käy suoraan pohjoisesta. Mikä merkitsee hidasta kryssimistä vielä useamman päivän ajan koska itäisempi reitinvalinta merkitsisi pläkään juuttumista.

Etelä-Atlantilla on jatkuvaa laivaliikennettä ja radioamatöörit välittävät tietoja niistä Tapiolle, jonka AIS ei edelleenkään toimi. Toissa yönä Asterian tutkahälytin oli piipannut ja toisena aluksen Tapio oli itse nähnyt.

Tapion tämänhetkisen purjehdussuunnan koillispuolella jää pieni Trinidaden saaristo, jonka pohjoispuolella vielä nyt puhaltaa koillispasaati. Mutta valitettavasti tämä tuulivyöhyke siirtyy ennusteen mukaan pohjoisemmaksi, joten Tapsa ei ilmeisesti pääse hyötymään siitä.

Seuraavaksi maaliin tulijaksi Les Sables d’Olonnessa odotellaan amerikkalaista Istvan Koparia, joka nyt purjehtii vahvan korkeapaineen pohjoispuolella. Matkaa maaliin on runsaat 500 mpk:aa, mutta ennuste lupailee heikkeneviä tuulia joten maaliintulo lykkääntynee 22. päivän tienoille.

X