Jutut

Golden Globe Race: Asteria Etelä-Atlantilla keveissä tuulissa

Kevyet tuulet ja epävakaat sääolosuhteet hidastavat Tapio Lehtisen purjehdusta kohti päiväntasaajaa. Ennusteiden mukaan vasta ensi viikolla olisi luvassa parempia tuulia.

01.03.2019

KirjoittajaKari Wilén

Tapio Lehtisen eteneminen kohti päiväntasaajaa on tällä hetkellä hidastunut, koska Asteria on joutunut kehittyvän korkeapaineen alle ja vauhti on pudonnut alle solmun. Vielä maanantaina ja tiistaina vuorokausietapit olivat 80 mpk:n paremmalla puolella ja sivumyötäisessä tuulessa veneen nopeus oli vajaat neljä solmua. Siinä vauhdissa pohjassa ja kölissä kiinni olevat hanhenkaulat varmasti jo heiluvat iloisesti.

Lehtinen selvitti alkuviikosta varsin vilkkaan laivaväylän Kapkaupunki-Buenos Aires ylityksen ilman lähikontaktia sitä käyttäviin kauppa-aluksiin. Voimakas matala ukkosineen jäi myös Asterian taakse etelän puolelle. Tapio kertoi, että tuuli on ollut leppoisaa ja hydrokin on ladannut akkuja. Lentokala eksyi kannelle mutta sitä Tapio ei syönyt. Välillä hän jiippasi itään päin koska halusi välttää rannikon läheisyydessä esiintyvää vastavirtaa.

Johdossa nyt purjehtiva ja kolmatta sijaa kisassa tavoitteleva virolainen Uku Randmaa on hyvin nälkäinen. Hän ei ole pitkään aikaan saanut kalaa ja on matkan aikana laihtunut 20 kiloa. Hän on selvinnyt Azorein korkeapainealueesta ja saa varmasti niskaansa kovia tuulia ennen kuin pääsee Biscayalle saakka. Hänen ETA on 11.-12. maaliskuuta.

55-vuotias amerikkalais-unkarilainen Istvan Kopar on onnistunut korjaamaan hätäohjauksensa kohtuulliseen kuntoon, mutta hänellä on edessään tyyni vyöhyke ja matkaa maaliin vielä runsaat 200 mpk:aa. Tapiolla matkaa maaliin on vielä runsaat 5000 mpk:aa.

X