Tilaa
Jutut

Euroopan Vuoden Purjevene-ehdokkaat: Nämä purret ovat ehdolla Euroopan parhaiksi

Kilpailun järjestää yhteistyössä 12 eurooppalaista veneilylehteä.

07.09.2023

KirjoittajaPasi Nuutinen

Kuvaajavalmistajat

VIELÄ talvella näytti siltä, että vuosi 2023 tulee olemaan sangen heikko uusien purjevenemallien esittelyiden suhteen. Kevät ja kesä ovat kuitenkin korjanneet tilannetta. Kun Euroopan Vuoden Purjevene -kilpailun raati sai viimeisteltyä ehdokaslistansa, jokainen kategoria tuli täyteen. Niinpä listalle pääsyä sinänsä voi pitää meriittinä, sillä pois jouduttiin jättämään monta kelpo venettä.

Kilpailun järjestää yhteistyössä 12 eurooppalaista veneilylehteä. Vene-lehti on ollut mukana raadissa vuodesta 2018 lähtien. Ero moneen muuhun kilpailuun ja kunniamainintaan on se, että tässä kisassa lehtien purjehdustoimittajat todella kokeilevat ja tutkivat jokaisen ehdokkaan samoilla, yhteisillä testiviikoilla. Lisäksi useimpia toki testataan kunkin lehden omissa testeissä, ja niistä saatuja tuloksia vertaillaan kollegoiden muistiinpanoihin.

Yhteenvedot testeistä neuvotellaan testiviikkojen päätteeksi sekä tarvittaessa niiden jälkeen pidettävissä palavereissä. Kunkin kategorian voittajat sekä erilliset kunniamaininnat julisteaan Düsseldorfin Boot 24 -näyttelyssä tammikuun puolivälissä.

Valintaprosessin tuskaisimmat kohdat liittyvät juuri veneiden sijoittamiseen eri kategorioihin: perhepursiin, urheilupursiin, matka- tai kilpaveneisiin. Edes monirunkoiset eivät välttämättä kuuluu yhteen ja samaan luokkaan, sillä isoa matkakattia on mahdoton verrata reilusti pieneen, trailerilla kulkevaan trimaraaniin.

Lisäksi mahdollisimman tuoreita veneitä kilpailuun tavoitellessa ainakin osa ehdokasvalinnoista joudutaan tekemään ennakkotietojen perusteella. Paikan päällä ilmenee joka vuosi muutaman veneen kohdalla, että se olisi ollut oikeudenmukaisempaa sijoitta johonkin muuhun, kuin etukäteen valittuun kategoriaan.

Ikuisuusongelmaan kokeillaan nyt radikaalia lääkettä. Ehdokaslistaa laatiessaan raati piti kyllä mielessä luokkajaot, mutta vain ohjeellisesti. Yhtään venettä ei nyt ole etuikäteen lukittu tiettyyn sarjaan ja luokkaan.

Näin raati odottaa lopullisen vertailun muodostuvan reilummaksi osallistuvia veneitä kohtaan – joskin valintaneuvotteluihin tulee yksi varmuudella pitkän ja vilkkaan keskustelun tuova lisävaihe.

Lisätiedot European Yacht of the Year

Arcona 50

Outremer 52

 

Xc 47

Lue myös nämä

X