Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Esittelyssä Beneteau Oceanis 40.1 – Kohti uutta normaalia

Oceanisten päivitys uuteen runkomuotoon on edennyt 40-jalan kokoluokkaan. uuden muodon edut perhepurrelle ovat niin ilmeisiä, että linjaukselle uskaltaa odottaa myös jatkoa.

15.12.2020

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajaandreas lindlahr, pasi nuutinen

Koko rungon mittainen ja keulasta asti sangen leveä laitataite ilmestyi Beneteaun Oceanis-pursiin kolme vuotta sitten. Tuolloin, 51-jalkaisessa purressa, sen vaikutukset olivat kyllä havaittavissa sekä purjehdusominaisuuksissa että sisätiloissa. Ero vanhaan on kuitenkin tuntunut sitä merkittävämmältä, mitä pienempiin veneisiin malliston uudistaminen on edennyt.

Etenkin asumisen kannalta senttien lisäämisessä on suhteessa enemmän tehoa.

Karkeasti kiteyttäen idea yhdistää päällekkäin kaksi eri tyyppistä runkoa. Vesilinjan alla on modernin yleispurren muoto. Uppoama on jaettu varsin tasaisesti, ja pystyllä keulalla on saatu vesilinjan mitta lähelle runkopituutta.

Keula on riittävän terävä halkomaan aaltoja tehokkaasti luovilla, laakea perä kantaa myötäisillä ja leveä keskiosa antaa oikaisuvoimaa sivutuulilla. Näin köli ja samalla koko vene saadaan keveämmäksi, vaikka purjeala pidetään kohtalaisen suurena keveän tuulen purjehdusta varten.

Kelin kovetessa ja purren kallistuessa yli 15 asteen laitataitteen yläpuolinen runko alkaa lisätä muotojäykkyyttä. Sitä voisi hyödyntää vauhdin kasvattamiseen, joten tarjolla on merkittävästi tehoa antavaa lisävarustelua, korkeasta hiilikuitumastosta syvempään kölievään saakka.

Kun kyseessä pohjimmiltaan kuitenkin on perhe- ja charterkäyttöön tarkoitettu vene, suuremman ilon antaa rullapurjeiden helppo reivausmahdollisuus ja vakauden hyödyntäminen rentoutumiseen ja avarista tiloista nautiskeluun. ”Ylärungon” leveyden ansiosta veneen kannet ja oleskelutilat ovat pituuden kertomaa kokoluokkaa pykälän tai pari suurempia.

Avotilalla on sekä pituutta että leveyttä kuin luokkaa isommassa veneessä. 8-10 henkeä istuu penkeillä ahdistumatta, eikä edes massiivinen pöytä (sisällä kylmiö ja pelastuslautta) haittaa sanottavasti liikkumista.

Avotilan suuruutta on vaikea hahmottaa kokeilematta, mutta esimerkiksi pelastuslautan sisältävä pöytä on oikeasti iso, eikä silti haittaa liikkumista lainkaan.

Paapuurin laidalle sijoitettu sohvaryhmä onkin näyttävän pitkä, kun vielä sen peräpäähän sijoittuva karttapöytä on käännetty takaperin, sohvan päädystä operoitavaksi. Sohvan edessä on kiinteälevyinen pöytä, jonka kattaa kuuden hengen aterialle. Pöytä on myös laskettavissa niin, että sohvaryhmästä muodostuu suuri varavuode tai hauska divaani vaikkapa elokuvailtaa varten.

Kun päälaipiota on saatu edemmäksi, salonki on paitsi leveä, myös pitkä.

Lue esittely kokonaisuudessaan Veneen näköislehdestä 12/2020.

 

X