Tilaa
Uutiset

Archipelago Raid toi Dame Ellen MacArthurin saaristoon

14.06.2008

KirjoittajaVenelehti

Kaikkiaan 22 kahden hengen joukkuetta kymmenestä eri maasta aloitti perjantaina 13. päivä Tukholmasta pitkän purjehduskilpailun Ruotsin ja Suomen saaristossa. Formula 18 -katamaraaneilla purjehdittava kisa on armoton koetus, jossa matkaa on paljon ja unta vähän. Kisa kestää kuusi päivää ja viisi yötä. Vuonna 2001 ensimmäisen kerran purjehditun kisan pituus on 300-500 meripeninkulmaa.

Kisan tunnetuin osallistuja on yksin maailmanympäripurjehduksen nopeusennätyksen tehnyt Dame Ellen MacArthur, joka purjehtii yhdessä Australian Greg Homannin kanssa. Käydessään jokin aika sitten Tukholmassa Ellen MacArthur ihastui olosuhteisiin. Jo vuonna 2003 kisaan osallistunut brittipurjehtija tosin tietää, että olosuhteet voivat olla muutakin kuin sinistä taivasta ja lenseää tuulta.

Osallistujista jotkut ovat jo aiemmin saavuttaneet menestystä tässä vaativassa tapahtumassa, toiset ovat ensikertalaisia. Mukana on myös yksi naisisto, Ruotsin 470-purjehtijat Karin Almquist ja Karin Berg. Suomesta mukana on kolme joukkuetta; Cottonfield, Jouni Romppanen/Jari Pekka Kiiski; N-Group, Matti Nieminen/Mikko Nieminen; ÅBIT, Ronny Haals/Jonathan Barck.

Kisa alkoi perjantaina klo 11 Tukholman Djurgårdenista, josta purjehdittiin Lidoon. Sieltä jatketaan klo 3 aamulla Ahvenanmaalle Lappoon. Sunnuntaina jatketaan Nauvoon ja maanantaina takaisin Ahvenanmaalle Rödhamniin. Tiistaina matka jatkuu Ahvenanmeren yli Sandhamniin, mistä keskiviikkona purjehditaan takaisin Tukholmaan.

Jokaisen osuuden varrella on 5-7 tarkastusasemaa. Sijoitus määräytyy kunkin osuuden tulojärjestyksen mukaan. Monimutkaisessa pisteytyksessä otetaan huomioon muun muassa osuudelle lähteneiden veneiden määrä. Lisäksi tarkastusaseman ensimmäisenä ohittava vene saa bonuspisteitä.

Archipelago Raidin virallinen kotisivu on osoitteessa www.archipelagoraid.com

14.6.2008

Lue myös nämä

X