Testit

Antaa sataa! Veneilyasun valinta

Veneilijä on sään armoilla, mutta nykypäivänä hänellä on käytössään maailmanhistorian parhaat purjehdusasut. Silti valinta kannattaa tehdä huolella.

02.02.2015

KirjoittajaAnton Kalland

KuvaajaAnton Kalland

Sadeasut:

Vertailun takit: Helly Hansen HP Point, Henri Lloyd Ultimate Cruiser, Marinepool Gosford, Marinepool Hobart, Musto Br1 Channel, Slam Force 3

Vertailun housut:Helly Hansen HP HT,Henri Lloyd Ultimate Cruiser, Marinepool Hobart, Marinepool Narval, Musto Br1 Channel, Slam Force 3

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Musto BR1 Channel

9

+ hyvä muotoilu ja istuvuus

+ kalliit ja laadukkaat materiaalit

+ hinta-laatusuhde

– hupun sisäreunan nyörikuja painaa otsaa

n. 270 €

Vuori polyesteriverkko

Hihansuiden mansetti on

Huppu myrskyhuppu

Hätkähdyttävän erinomainen tuote, joka vakuuttaa jo alkutuntumallaan ja viimeistään käytössä osoittautuu onnistuneeksi rannikko-oloissa purjehtivan takiksi. Erottuu selkeästi edukseen niin hinta/laatusuhteellaan kuin ansiokkaalla suunnittelulla ja materiaalien käytöllä.

Testin kalleimmat materiaalit ja lisätarvikkeet. Sivutaskujen vetoketjut ovat oikeasti vettä pitävät toisin kuin muissa takeissa. Kankaat ovat paksuja ja kestäviä, kuitenkin taipuisia ja siedettäviä ihotuntumaltaan. Vuori erittäin paksua polyesteriverkkoa. Sivuille leviävä huppu älykäs, toimii hyvänä suojana sivupärskeillekin näkyvyyden heikentymättä. Lämmittelytaskut todella lämmittävät. Hyvät heijastimet olkapäillä ja ranteissa.

1

Helly Hansen HP Point

8,1

+ taianomaista suunnittelua

+ tasapainoista kokonaisuutta

+ Bluesign sertifioitu

– listalla suojaamattomia vetoketjuja edessä ja taskuissa

n. 275 €

Vuori verkko

Hihansuiden mansetti on

Huppu kevyt myrskyhuppu

Hellyn takki ihastuttaa ja vihastuttaa. Testin perusteella sanoisin, että Helly Hansenilla on käytössään osaavin suunnittelija. Takin yksityiskohdat ovat taidokkaat ja kauniit. Toisaalta miksi näin hyvään purjehdustakkiin on laitettu vain roiskevesisuojatut kierrevetoketjut. Ajan mittaan vetoketjut alkavat vuotaa.

Kauluksessa on Polartecin fleeceä. Takissa on heijastimet hartioilla ja hupussa, huomiovärinen huppu ja huomioväriset mansetinjatkeet hihansuissa. Materiaalit ovat laadukkaita, pehmeitä, kestäviä ja kalliita.

Henri Lloyd Ultimate Cruiser

Pisteet 8,2

+ hyvä kasvosuojaus

+ hyvin muotoutuva huppu

+ hyvän näköinen ja tuntuinen

– hintava

n. 310 €

Vuori polyesterikangas

Hihansuiden mansetti on

Huppu kevyt myrskyhuppu

Ultimate Cruiser on hyvin suojaava takki, jonka kasvonsuojaus on testin paras. Myös taipuisasta kankaasta valmistettu huomiovärinen huppu muotoutuu pään ympärille erinomaisesti. Hupun sivussa on läpinäkyvät paneelit näkyvyyden parantamiseksi.

Vaikka takkia ei ole tarkoitettu avomeripurjehdukseen, se suojaa rankemmankin kelin yllättäessä hyvin ja sopii siksi Itämerellä purjehtivan päällysvaatteeksi. Sivutaskut sulkeutuvat tarraläpällä ja taittuvalla taskupussilla. Sivutaskuissa on vetoketjuin suljettavat, microfleecellä vuoratut lämmittelytaskut. Ultimate Cruiserin takahelma on testin pisin ja erinomainen yksityiskohta.

Marinepool Hobart

8,2

+ hyvä kasvosuojus

+ vahvat kankaat

+ hyvä hinta-laatu

– huonot hihansuiden kiristykset

249,90 €

Vuori verkko

Hihansuiden mansetti on

Huppu kevyt myrskyhuppu

Edullinen offshore-takki hyvällä sääsuojauksella. Hobart on täysverinen purjehdustakki, eikä anna halpaa vaikutelmaa. Materiaalit ovat raskaita ja jäykkiä. Etuvetoketju on 10 mm valuhammasketju ja sen päällä on hyvät suojalistat. Kaulus nousee takaa korkealle takaraivoon ja sivuilta korvien yli. Kasvojen edessä kaksinkertainen tarralla kiinnitettävä maski.

Rinnassa on polyuretaanisuojattu roisketiivis (vuotava) vetoketju, ja taskussa poistoaukko vedelle. Hihansuiden kiristys muovisella tarrakappaleella kankaisen sijaan, vaikea saada otetta kylmillä sormilla.

Slam Force 3

8,2

+ erittäin suojaava malli

+ heijastinten runsautta

– asussa käytetyt materiaalit eivät ole täysin tasapainossa keskenään

300 €

Vuori polyesteriverkko

Hihansuiden mansetti on

Huppu

Helmassa silikoninauha pitämässä helmaa paikoillaan. Raskas Cordura-kankainen vahvike helmassa. Runsaasti heijastimia. 10 mm YKK:n valuhammasketju. Neonkeltainen myrskyhuppu kauluksessa. Hihan sisällä mansetit. Takin sivutaskussa on oivaltavasti oranssi hätäpilli. Piilotasku takin sisäpuolella helmassa. Hyvä ripustuslenkki kauluksessa.

Marinepool Gosford Jacket

6,1

+ käyttökelpoinen muotoilu

+ hyvät lämmittelytaskut

– verkkovuorin materiaali huonolaatuista

199 €

Vuori verkko

Hihansuiden mansetti on

Huppu kevyt myrskyhuppu

Raikas ja tasapainoinen edullisen hintaluokan purjehdustakki. Toiminnallisilta yksityiskohdiltaan käypä, mutta karu ja koruton. Takki edustaa saksalaista vaatetyyliä, muotoilu ja ulkonäkö ei herätä huomiota. Materiaalit edullisimmasta päästä. Huomiovärinen huppu rullautuu kaulukseen ja sulkeutuu tarroilla. Kaulus on korkea ja peittää ylös nostettuna leuan. Olkapäillä ja helmassa vahvikkeet. Sivuilla hyvät lämmittelytaskut ja takin sisäpuolella povitasku. Hopeisena kiiltävästä verkkovuoresta roikkui lankoja, jotka enteilivät rispaantumista.

Henri Lloyd Ultimate Cruiser

8,6

+ tilava malli

+ kestävyys

+ monipuoliset

– raskaat

n. 250 €

Vuori polyamidikangas

Olkaimet säädettävät, kuminauha

Konstailematon merenkulkijan työhousu. Kainaloihin asti ulottuva haalari raskasta kangasta ja rakennettu kestämään. Saumat ommeltu paksulla langalla ja vankoilla tikkauksilla ja varmistettu vahvikeompelein. Malli niin tilava, että alle mahtuu ylisuuri villapaita tai untuvatakki.

Vetoketjulla suljettavat fleecevuorelliset lämmittelytaskut rinnan korkeudella ja tarraläpällinen reisitasku lahkeessa. Etuvetoketjun takana korkea suojakangas. Polvissa ja takapuolessa on järeä vahvikekangas.

1

Musto BR1

8,2

+ hyvä kiristysmekanismi olkaimissa

+ hyvin liikkuva valuhammasketju

– mallin muotoilu kaipaisi hiomista

n. 179 €

Vuori polyamidikangas

Olkaimet kuminauha

Kevyet haalarihousut sopivat hyvin itämerellisiin olosuhteiin. Housuissa on tingitty yksityiskohdissa, malli on yksinkertainen. Mitoitus testin väljin ja kiristysmahdollisuudet leveyssuunnassa ovat vähissä. Olkaimien kiristys toimii loistavasti ja lukittuu tarralla.

Yksi tasku reidessä sekä kotelo monitoimityökalulle. Kahteen suuntaan avautuva valuhammasketju liikkuu kitkattomasti ja vetoketjun takana on korkea suojakangas. Polvissa, takapuolessa ja lahkeensuissa on suojakangasta.

Helly Hansen HP HT

8,2

+ erinomainen kokonaisuus

+ suunnittelu huipputasoa

+ Bluesign sertifioitu

– matalan mallin suoja on hepoinen pahassa kelissä

Vuori polyesteriverkko

Olkaimet ei

Helly Hansenin pitkä kokemus ulkoilmavaatteiden suunnittelusta näkyy HP HT -housuissa. Rakenteellisesti housut ovat taidokkaat. Saumat, ompeleet ja liitokset ovat erinomaiset. Malli on onnistunut, toiminnallinen, hyvin istuva ja hyvän näköinen.

Materiaali on raskasta, mutta taipuisaa polyamidia. Housut ulottuvat reilusti takapuolen yli vyötärölinjalle ja pysyvät siinä vyön, pikalukollisen kiristysremmin ja mainion muotoilun ansiosta. Kaksi sivutaskua, vetoketjullinen ja läpällinen reisitasku, vahvikkeet takamuksessa ja polvissa. Housuilla on arvostettu Bluesign sertifikaatti, mikä takaa niiden ympäristöystävällisyyden, eettisyyden ja turvallisuuden.

Slam Force 3

8

+ hyvin istuva malli

+ tyylikäs

+ suojaa hyvin

– raakilemainen

208 €

Vuori kangas

Olkaimet joustoverkkoa, liivimalli

Raskailla vahvikekankailla takapuolesta ja polvista vahvistetut liiviolkaimelliset haalarihousut. Kankaaseen laminoitu polyuretaani pitää häiritsevää narinaa. Nousevat korkealle kainaloihin ja ovat malliltaan erittäin suojaavat, myrskykelpoiset.

Etuavauksessa kaksisuuntainen 10 mm valuhammasketju ja takana täyskorkea suojakangas. Housuissa on rinta- ja reisitasku. Kankaat eivät tunnu olevan tasapainossa, vahvikekangas on liian raskasta pintakankaaseen verrattuna.

Marinepool Hobart

8,1

+ väljä, mutta hyvin istuvamalli

+ hyvät läpälliset taskut

– vetoketju saisi avautua kahteen suuntaan

n. 179 €

Vuori polyesterikangas

Olkaimet kuminauhat

Vankkarakenteinen merihaalari. Kaksi hyvää läpällistä taskua vatsan korkeudella ja fleecevuoratut lämmittelytaskut. Etuvetoketju hyvä kymmenmillinen valuhammasketju, joka aukeaa vain yhteen suuntaan. Sen takana on puolikorkea suojakangas.

Haalarin heikoin lenkki ovat olkaimet. Tarrakiristeiset kuminauhaolkaimet reunoistaan epämiellyttävän terävät ja viiltävät ihoa. Malli on väljä, mutta hyvin muotoiltu. Työn laatu on hyvää.

Marinepool Narval

6,8

+ väljä, mutta hyvin istuva malli

– karkea ja kahiseva kangas

129 €

Vuori polyamidikangas

Olkaimet kuminauhat

Väljät haalarimalliset merihousut, yksinkertainen ja edullinen toteutus. Gosford-takin seuraksi sopivat housut perusmateriaalia. Haalari aukeaa edestä yksisuuntaisella suurihampaisella vetoketjulla ja taustalla on korkea suojakangas. Vatsan kohdalla oikealla puolella on tarraläpällinen tasku. Kangas on karkeaa ja häiritsevän kahisevaa, mutta varmasti kulutusta hyvin kestävää.

Lahkeensuissa on tarrakiristys, mutta tarranauha saisi olla käytön helpottamiseksi leveämpää. Haalari muotoutuu vyötärölle ryppyyn ommellulla kuminauhalla.

X