Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Antaa sataa! Veneilyasun valinta

Hyvä purjehdusasu on veneilijän toiseksi tärkein hankinta. Veneilijä on sään armoilla, mutta nykypäivänä hänellä on käytössään maailmanhistorian parhaat purjehdusasut. Silti valinta kannattaa tehdä huolella.

02.02.2015

Kirjoittajaja kuvat Anton Kalland

Sadeasut:

Vertailun takit: Helly Hansen HP Point, Henri Lloyd Ultimate Cruiser, Marinepool Gosford, Marinepool Hobart, Musto Br1 Channel, Slam Force 3

Vertailun housut:Helly Hansen HP HT,Henri Lloyd Ultimate Cruiser, Marinepool Hobart, Marinepool Narval, Musto Br1 Channel, Slam Force 3

Veneily, ja ennen kaikkea purjehdus, on ulkoilmaharrastus, johon pätevät samat lainalaisuudet kuin ulkoilmaharrastuksiin yleensä: kauniilla säällä se on leppoisaa, mutta sään ollessa huono, vaaditaan oikeaa pukeutumista. Väärällä vaatetuksella menettää nopeasti maun hauskastakin harrastuksesta.

Purjehdusvaatetuksen tärkein tehtävä on auttaa kehon fysiologisia toimintoja pysymään optimaalisella tasolla, kun kehon oma säätelyjärjestelmä ei siihen enää riitä. Mukavuudenhaluisen purjehtijan paras ystävä sensorisen adaptaation, eli kehon oman mukautumisjärjestelmän ohella, on hyvä vaatetus.

Kehon kyky sopeutua sietämään ulkopuolelta tulevia ärsykkeitä tulee nopeasti ilmi pitkällä purjehdusmatkalla. Matkan alussa kehon lämpömukavuusalue on kapea, ja lämpöä ylläpitävä lihasvärinä alkaa nopeasti lämpötilan laskettua. Kylmä tuuli tuntuu häiritsevältä ja aallonpärskeet tuntuvat epämiellyttäviltä. Päivien ja viikkojen kuluttua purjehtija kuitenkin huomaa sietävänsä kylmyyttä, viimaa, kostetutta ja kuumuutta paljon aiempaa paremmin.

Hyvän purjehdusasun on luonnollisesti pidettävä vettä. Vesi on erinomainen lämmönjohde ja jäähdytysneste. Nestemäisen veden muuttuminen kaasumaiseen muotoon sitoo rutkasti lämpöä. Kuumalla ilmalla ilmiöstä on hyötyä, mutta silloin kun kehon on ylläpidettävä lämpöään viileissä olosuhteissa, lämmön haihtuminen vesimolekyylien mukana on minimoitava.

Merillä liikkuneet ihmiset ovat aikojen saatossa suojautuneet säältä öljytyistä tai vahatuista nahkoista tai kankaista ja jopa merinisäkkäiden suolista valmistetuilla vaatteilla. Moderneille vaatteille itse vedenpitävyys ei ole ongelma, sillä vesitiiviin kankaan valmistaminen on halpaa ja helppoa. Huonosti hengittävä tiivis kangas kuitenkin estää kehosta haihtuvaa kosteutta poistumasta vaatekerroksista, mikä aiheuttaa ihoa lähinnä olevien vaatteiden kostumista ja sitä kautta lämmön johtumista harakoille – tässä tapauksessa lokeille.

Markkinoilla myllerrystä

Veneilijöille tarkoitettujen sadevaatteiden valikoima on laaja myös kalleinta edullisemmassa hintaluokassa, ja jo kohtuullisella panostuksella voi saada erittäin teknisen ja pitkäikäisen vaatteen. Omiin tarpeisiin sopivan purjehdusasun löytäminen vaatii kuitenkin hieman vaateteknistä ymmärrystä.

Pyysimme vertailutestiin eri valmistajien keskihintaisia asuja. Joukkoon ei mahtunut ainuttakaan Gore-Tex-pukua, mutta kaikki ovat kuitenkin hengittäviä kalvopukuja. Testin suppeuteen vaikutti, että jotkut markkinoilla tähän asti olleet merkit eivät enää ole Suomen myynnissä, joten puvuilla ei ole myöskään maahantuontia. Joillain merkeillä ei ole maahantuojan mukaan vertailuun soveltuvia pukuja.

Testiasujen vesitiiviys on saatu aikaan vedenpitävällä kalvolla, tässä tapauksessa pinnoittamalla kankaan toinen puoli ohuella kerroksella polyuretaania. Se on helposti käsiteltävä polymeeri, josta voidaan valmistaa lähes kaikkea ikkunan karmeista pelastusliivien täytteisiin ja kylmälaukkujen eristeisiin.

Testin kaikkien takkien kalvot olivat 2-kerroksisia. Kaksikerroskalvossa päällyskangas ja polyuretaanikalvo muodostavat kaksi kerrosta. Kaupassa saattaa tulla vastaan vaatteita, joissa kerrotaan käytettävän myös 1- tai 3-kerroksisia kalvoja. 1-kerroksiset kalvot ovat erittäin kevyitä ja hengittäviä ja niistä puuttuu erillinen pinta- ja vuorikangas. 3-kerroksisia kalvoja käytetään kaikkein kalleimmissa ja kovimpaan käyttöön suunnitelluissa veneilyvaatteissa. Niissä vahvaan pintakankaaseen kiinnitetty kalvomateriaali ja sisäpintaan liitetty ohut suojakangas muodostavat kokonaisuuden.

Lue vertailu kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 2/2015

 

X