Tilaa
Jutut

Maasähköä omin avuin

26.05.2006

KirjoittajaLars H. Lindén

Lars H. Lindén

Maasähkö tekee elämisen veneessä ja satamassa mukavaksi. Markkinoilla on järjestelmiä, jotka voi asentaa kokonaan itse, eikä siihen mene paria tuntia kauempaa. Asensimme veneeseen Ladix-maasähköjärjestelmän, jonka kaikki liitokset tehdään johtoihin valmiiksi kiinnitetyillä liittimillä.

Norjalainen Ladac Products AS, joka tunnetaan lähinnä akkulatureistaan, on kehittänyt yksinkertaisen maasähkölaitteiston, jonka veneilijä itse voi asentaa. Ladix-järjestelmän kaikissa osissa – sähkökeskus, akkulaturi, pistorasia ja välikaapelit – on valmiit pistokkeet, jotka liitetään toisiinsa ja varmistetaan pikaliittimillä. Eri mittaisia johtoja on erilaisia veneitä varten puolimetrisestä aina 12-metriseen.

Lars H. LindénLaitteiston asentaminen ei kestä paria tuntia kauempaa, mutta edellyttää hieman suunnittelua. Akkulaturi ja sähkökeskus sietävät jonkin verran kosteutta, mutta parasta on sijoittaa ne niin kuivaan paikkaan kuin mahdollista. Sähkökeskuksessa tulee olla vikavirtasuoja ja automaattisulake sekä merkkivalo, joka ilmaisee, että maasyöttö on kytketty. Joissain sähkökeskuksissa on myös katkaisin lämminvesivaraajaa varten.

Veneessä käytettävän akkulaturin tulee olla rakenteeltaan sellainen, että se kestää kosteat olosuhteet. Siitä tulee löytyä maininta tiiviydestä (IP-arvo), joka paljastaa, onko laite suojattu vähäistä kosteutta tai roiskeita vastaan, vai voiko sen peräti upottaa hetkeksi veteen. Mitä korkeampi IP-arvo, sitä tiiviimpi laite on.

Viiden ampeerin laturi jaksaa ladata 50–100 ampeeritunnin akun ja 10 ampeerin laturi selviää 100–150 ampeeritunnin akusta. Nykyaikaiset elektronisesti valvotut laturit katkaisevat automaattisesti latausvirran akun tultua täyteen; laturi siirtyy ylläpitotilaan. Tällaista laturia ei tarvitse irrottaa akusta, vaan se voi olla kytkettynä kuukausikaupalla. Suuria akkuja ei tarvitse ottaa talveksikaan veneestä pois, mikäli laturille on saatavana virtaa.

Aina kun veneeseen tuodaan virtaa ulkopuolelta, syntyy galvaanisen korroosion riski. Näytelmän konna on yleensä kotilaiturin tai vierassataman sähköjärjestelmä, jonka suojamaan jännite on liian pieni. Akun miinusnapa on tavallisesti maadoitettu moottoriin ja virta pääsee vuotamaan esimerkiksi vetolaitteeseen ja sitä kautta veteen, jolloin syntyvä galvaaninen korroosio hitaasti tuhoaa moottoria. Kunnollinen sinkkianodi yleensä torjuu tämän riskin, mutta ei välttämättä kaikissa tapauksissa. Eikä tietenkään, jos anodi on kulunut tai maalattu.

Ladix CPM1512 -maasähköjärjestelmä maksaa 1 165 euroa. Ladix-maasähköjärjestelmien maahantuoja on Machinery Oy, Vantaa, puh. (09) 89 551

Tiivistelmä Vene-lehden 12/2005 jutusta

Lue myös nämä

X