Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Tasaista menoa

VOR-veneet purjehtivat koillispasaatissa kohti Newportia. Kurssi on luoteeseen ja vauhti koko ajan 20 solmun tuntumassa.  

04.05.2018

KirjoittajaKari Wilén

Maailmanympärikilpailussa on meneillään varsin seesteinen, mutta hyvävauhtinen vaihe.

Hollantilainen Brunel on johdossa, mutta muut ovat noin 70 meripeninkulman sisällä. Paitsi hongkongilainen Scallywag, jolla näyttäisi olevan hienoisia vauhtiongelmia. Se on noin 200 meripeninkulmaa Brunelista jäljessä ja ainoa vene, joka ei vielä ole rikkonut 500 meripeninkulman vuorokausirajaa.

Viikko sitten Dee Caffarin sekamiehistö johti kilpailua heikohkossa pasaatituulessa. Veneet jiippailivat Brasilian koillisrannikon tuntumassa. Vappuaattona Vestas ylitti päiväntasaajan ensimmäisenä veneenä, heti perässä seurasivat Brunel ja Turn the Tide on Plastic.

Tässä vaiheessa espanjalaisessa MAPFRE-venessä havaittiin sähköongelma, joka pimensi kaikki mittarit. Kippari Xabi Fernandez hidasti vauhtia.  Pääsulake vaihdettiin, mutta heilurikölin sivuttaissäätöä ei ole saatu toimimaan kannelta ohjauskonsolilta.

”Meillä on vielä kaksi ongelmaa kölin kanssa”, Fernandez toteaa. ”Ensinnäkin se toimii paljon hitaammin kuin jos meillä olisi kone käynnissä. Toiseksi emme tiedä, missä asennossa tarkalleen se on, mikä olisi maksimaalisen vauhdin kannalta tärkeää. Manöövereissä yhden miehen on oltava sisällä veneessä ja hoitaa sieltä käsin kölin kääntäminen puolelta toiselle.”

Brunel selvisi ensimmäisenä pois päiväntasaajan tyynestä vyöhykkeestä {doldrums}, joka nyt ei ollut kovinkaan laaja. Mutta Scallywag juuttui pläkään muita pahemmin ja menetti vuorokaudessa noin 150 meripeninkulmaa johtoveneeseen Bruneliin nähden.

Reipasta 8–10 m/s itätuulta näyttäisi riittävän aina Bahamasaarille saakka, mutta sen jälkeen tämänhetkiset ennusteet lupaavat heikompia etelätuulia.

Sargassomeren merilevät, jotka ajelehtivat kohti Karibianmeren saaria, aiheuttavat kuitenkin ongelmia veneille. Sitä huuhtoutuu kannelle ja tarttuu veneen peräsinlapoihin, jolloin ohjaaminen vaikeutuu.

(katso tilanne)

 

X