Tilaa
Jutut

Veneilijän sääsovellukset: Mistä huomenna tuulee?

Tähän katsaukseen on valittu joukko veneilijän kannalta mielenkiintoisia sääsovelluksia , joiden avulla onnistuu matkan kuin matkan suunnittelu - ainakin sään osalta.

28.09.2018

Kirjoittajaja kuvat Jaakko Herttua

Veneilijän matkanteon mukavuuteen ja turvallisuuteen tuulella ja aallokolla on erittäin suuri merkitys. Tuulen suunnan ja voimakkuuden tietäminen etukäteen on siten ensiarvoisen tärkeää ennen matkaan lähtöä. Joskus voi olla parempi siirtää lähtöä tai valita suojaisempi reitti. Etenkin pidemmillä, useamman vuorokauden matkoilla hyvän ja osuvan sääennusteen arvo nousee arvoon arvaamattomaan.

Älylaitteisiin – tabletteihin ja puhelimiin on saatavilla monia sovelluksia, joilla voi tarkastella sääennusteista useiksi vuorokausiksi eteenpäin. Niiden avulla voi tarkastella monilla eri numeerisilla malleilla tehtyjä sääennusteita.

Osa sovelluksista on ilmaisia, osa maksullisia. Saadakseen tarkemman ja tuoreemman säämallin käyttöönsä voi joutua tekemään ostoja sovelluksen sisällä. Kalleimmillaan lisäominaisuuksista voi joutua maksamaan kymmeniä tai jopa yli sata euroa kuussa.

Lisäominaisuuksien ostossa kannattaa olla tarkkana, että ei heitä rahaa suinpäin tuuleen. Suuremmasta tarkkuudesta ei useinkaan ole veneilijälle niin paljon hyötyä, että niistä kannattaisi maksaa suuria summia.

Osa sovelluksista toimii samalla nimellä myös nettisivustona ja ne ovat siten käytettävissä tietokoneen selaimella. Ennusteen tallentuminen laitteen muistiin on hyvä, kun matkustetaan alueelle jossa ei ole matkapuhelinverkkoa. Sääennustetta voi silloin tutkia, vaikka yhteyttä internetiin ei enää olisikaan.

Älä luota sokeasti

Sääsovellukset ja nettisivustot ovat erinomaisia apuvälineitä veneilijöille. Sokeasti niiden esittämään ennusteeseen ei kannata luottaa, mutta kaksi tai jopa kolme päivää tuuliennusteet pitävät yleensä hyvin paikkansa. Tätä pidempiin ennusteisiin tulee suhtautua erittäin suurella varauksella.

Jos käytettävissä on meteorologin laatima ennuste, on se aina ykkösvaihtoehto.

Veneiljän sääsovellukset -juttu on luettavissa kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 6/2018.

 

Lue myös nämä

X