Tilaa
Uutiset

Vellamostako vuoden eurooppalainen museo?

18.02.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Vellamo

Kotkan Kantasatamassa sijaitseva Merikeskus Vellamo on nimetty ehdokkaaksi Vuoden eurooppalainen museo 2011 -kilpailuun.

Vuoden eurooppalainen museo -palkinto (European Museum of the Year Award eli EMYA) on Euroopan neuvoston vuonna 1977 perustama tunnustus, jonka tarkoituksena on palkita korkeatasoisia eurooppalaisia museoita sekä innostaa museoita kehittämään toimintaansa ja luomaan uusia toimintatapoja.

EMYA on Euroopan arvostetuin museopalkinto ja sitä voivat tavoitella kaikki Euroopan neuvoston maissa toimivat museokohteet museon koosta, tyypistä tai organisaatiomallista riippumatta. Tärkeällä sijalla voittajaa valittaessa ovat suhde yleisöön, museon korkea taso, uudenlaiset näyttelyratkaisut sekä kyky ja tahto luoda uutta.

Kilpailuun voivat osallistua viimeisen kolmen vuoden kuluessa avatut tai voimakkaasti uudistuneet museot. Voittajan valitsee eurooppalaisista museoammattilaisista koostuva tuomaristo.

Kolme ehdokasta Suomesta

Vuoden 2011 palkintoa tavoittelee 34 museota yhteensä 15 maasta. Eniten ehdokkaita on Saksasta (5), Iso-Britanniasta (5) ja Suomesta (4). Suomesta loppukilpailussa ovat Merikeskus Vellamoon lisäksi mukana Poliisimuseo ja Museokeskus Vapriikin Tampere 1918 -näyttely Tampereelta sekä Auto- ja tiemuseo Mobilia Kangasalta.

Pääpalkinnon ja tunnustusten voittajat selviävät toukokuussa Saksan Bremerhavenissa pidettävässä Euroopan museofoorumin kansainvälisessä konferenssissa. Tunnustuksen lisäksi voittaja saa vuoden ajaksi haltuunsa Henry Mooren suunnitteleman veistoksen.

Suomeen pääpalkintoa ei ole vielä toistaiseksi saatu, vaan maantieteellisesti lähimmät palkitut ovat Tallinnan Kumu (2008) sekä museot Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa 1980- ja 1990-luvuilla. 

Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Tietokeskus Vellamo sekä museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

Lisätietoja

 

Lue myös nämä

X