Tilaa
Jutut

Uutuuselektroniikka: Garminin uutuusplotterit ja voimaa puhelimille uudella laturisarjalla

Garmin on esitellyt uudet lippulaivamonitoiminäyttönsä, joiden resoluutio on jo 4K ja suurin ruudun koko on peräti 27 tuumaa.

30.10.2023

KirjoittajaTimo Kuukkanen

Garmin GpsMap 9000.

Isompi ja parempi

Garmin GpsMap 9000 edustaa valmistajan plottereiden lippulaivamallistoa. Sarjan pienin ruutukoko on 19 tuumaa ja suurin 27. Näytön tarkkuus on peräti 4K.

Sarja tarjoaa 7 kertaa enemmän prosessoritehoa kuin aiemmat mallit, ja Garmin langaton BlueNet-verkko siirtää dataa gigabitiin nopeudella.

Suorittimen teho näkyy paitsi plotterin, myös siihen liitettyjen tutkan, kaiun, kameroiden ja viihdelaitteiston sujuvana toimintana. Yhteensopivien laitteiden listalta löytyvät kaikki Garminin herkut.

Voimaa puhelimille

Scanstrut Flip Pro

Scanstrut Flip Pro on uusi laturisarja älylaitteille. Se asennetaan kiinteästi ohjaamoon tai avotilaan. Jousen avulla Flip Pron kansi pysyy roisketiiviisti kiinni ja latauksen aikana tukevasti auki, mikä pitää kaapelit kunnossa.

Laturit toimivat 12- tai 24 voltin sähköjärjestelmissä. Käyttöjännite vaikuttaa lataustehoon, joka on 12 voltilla enintään 36 wattia ja 24 voltilla 60 wattia.

Latureissa on kaksi USB-C-porttia tai yksi USB-C ja yksi USB-A. Yhdessä mallissa on lisäksi 12 voltin tasajänniteliitin.

Tehokkuutta vaihtosähköllä

Veneiden ja muiden kulkuvälineiden sähkömoottoreissa käytetään yleensä kestomagneetilla varustettuja tasasähkömoottoreita, mutta ZF on toteuttanut I2SM- moottorinsa vaihtosähköllä, ja vieläpä tavallisimmista vaihtosähkömoottoreistakin poikkeavalla tavalla, jossa kiertävä magneettikenttä synnytetään roottoriin.

Vaihtosähkömoottoreissa ei ole kestomagneettia. Se on tasasähkömoottoria pienempi, eikä sen valmistuksessa tarvita harvinaisia maametalleja.

I2SM:n suorituskyky ja energiatehokkuus ovat vähintään samalla tasolla kuin tasasähkömoottoreissa.

Tuulen tuntija

RSW Smart Wind -anturi.

Tuulen tarkka mittaaminen purjeveneessä ei ole ihan yksinkertaista. Maston huipussa anturi heiluu ja keinuu, mikä vaikuttaa mittaustulokseen.

Raymarine tekee mittaamisen helpoksi ja tarkaksi uudella RSW Smart Wind -anturilla, joka on itsekalibroituva ja jossa on kolmiulotteinen liiketunnistin. Tämän avulla mittari poistaa lukemista epätarkkuustekijät, kuten veneen kallistelun ja keinumisen vaikutukset. Anturi näyttää tuulensuunnan tarkasti myös pyörivässä mastossa.

Näytön paikka mastolla

Raymarine Alpha-mittarinäyttö.

Raymarine laajentaa tuotevalikoimaansa purjeveneiden mastonäyttöjen tontille uunituoreilla Alpha-mittarinäytöillään. Ne on tarkoitettu esittämään tuuli- ja suoritustasotietoja, jotka ovat oleellisia kilpapurjehduksessa. Näytöt toimivat RayNet-verkossa.

Alpha-näytön tietosisällön ja esitystavan voi määritellä sen kosketusnäytöltä tai etänä Axiom-plotterilta.

Näyttöjen katselukulma on laaja, ja 1500 nitin kirkkaus takaa luettavuuden kirkkaassakin auringonvalossa. Ruutukoot ovat 7 ja 9 tuumaa.

Valopoiju siirtyi lediaikaan

Daniamant L90 -valopoiju.

Pelastusrenkaan kelluva merkkivalo Daniamant L90 on saanut hehkulampun tilalle modernin ja energiatehokkaan ledivalaisimen. SOLAS-hyväksytyn valopoijun mallinimi on nyt L90 LED.

Valaisinyksikön vaihtumisen myötä virtalähteeksi kelpaavat nyt aiempia elohopeaparistoja huokeammat ja ympäristöystävällisemmät alkaliparistot.

Hätävalo näyttää ulkoisesti samalta kuin aiempi malli. Se sopii myös vanhaan asennuskehykseen.

 

Lue myös nämä

X