Tilaa
Testit

Esittelyssä Nordwind 20 – Helppoa herkuttelua

Pieni puupursi on kaunis katsella, kiva purjehtia ja traileroitavana kätevä sille, joka kaipaa venettä koti- ja mökkirantaan sekä syrjävesistöillä seikkailuun.

16.05.2024

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaKari Wilén

Lage Sundfors on suunnittellut Nordwind 20:n Puuveneveistäjät ry:n tyyppiveneeksi. Pietarsaarelainen Fredrik Östman on veistänyt niitä kaksi, jotka ovat olleet esillä Helsingin Uivassa näyttelyssä. Viime kerralla vene oli vesiosastolla, Kotkasta purjehtimalla tuotuna, joten saimme siitä maistiaiset; suu jäi makeaksi.

Vene on niin sievä, että tekee mieli ottaa se syliin. Räätälöinti ulottuu puulajeihin. Östman on valikoinut tähän runkoon tiheäsyistä pohjalaista mäntyä. Vanerikansi on rimoitettu oregonmännyllä. Partaat, keskipuu ja avotilan reunukset ovat mahonkia.

Saumat on epoksiliimattu ja pinnat käsitelty puun elämisen mukaan joustavalla öljylakalla. Hoito-ohje on vuosittainen kevythionta ja lakkaus, puulle hiontaa Östman arvioi tarvittavan aikaisintaan 20 vuoden välein.

Avotilaan mahtuu neljä mukavasti, purjehdus on näppärintä 2–3 hengellä. Isonpuomissa ei ole dirkkiä, satamassa se lepää saksipukilla ja nousee purjeen mukana ylös. Vinssejä ei ole, käsivoimat riittävät tässä kokoluokassa. Isonjaluksen talja laskeutuu puomin päästä peräkannella olevaan kukonjalkaan, jota voi kannen alla olevilla köysillä säätää lähes kuin levankia. Myös peräharusta kiristetään peräkannen alta.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X