Tilaa
Jutut

Uusi suomalainen sähkövene Q30 maailmalle

Sähköä pidetään tulevaisuuden käyttövoimana autojen lisäksi myös veneissä.

03.06.2018

KirjoittajaAri inkinen

Q30 on uusi, suomalainen sähkövene, joka toteuttaa jo jonkin aikaa voimistunutta suuntausta, että yhtälailla kuin maanteillä, myös vesillä liikutaan sähkön voimalla. Ideanikkari veneuutuuden takana on Janne Kjellman, jonka edellinen innovaatio oli purjeveneiden sähköpropulsio. Oceanvolt on jo maailman purjevenevalmistajien tuntema nimi ja sen sähkömoottoreita nähdään eri puolilla maailmaa.

Purjeveneiden jälkeen olikin looginen askel jatkaa moottoriveneisiin. Valmistajat eivät kuitenkin erityisemmin innostuneet asiasta, joten Kjellman päätti ottaa aloitteen omiin käsiin, ja perusti Q Yachtsin rakentamaan sähköveneitä.

Q30:n konsepti on pääasiassa Janne Kjellmanin, mutta veneen tyylillisestä ja hydrodynaamisesta suunnittelusta vastaa Navia Design, joka on suunnitellut muun muassa yleisemmin tunnetut XO:t ja Axoparit. Runkosuunnittelun lähtökohta on ollut taloudellisuus ja kevyt kulku. Runko on osin purjevenemäinen ja muun muassa sen aallonmuodostus on hyvin vähäinen.

Veneessä on pieni kajuutta, joka on varustettu vesi-wc:llä.

Veneessä on Oceanvoltin 20 kilowatin AXC20-sähkömoottori, joka antaa noin 15 solmun huippunopeuden ja 8–10 solmun matkanopeuden. Toimintamatka riippuu akustosta, ja 60 kilowattitunnin kapasiteetilla ajoaika on 9 solmun nopeudella peräti kahdeksisen tuntia. Täydellä kaasulla ajoaika on kolme tuntia.

Sisätiloiltaan Q30 on tyylikäs, mutta karu. Avotilaan mahtuu kahdeksan henkeä. Veneen hallintapaneelina palvelee iPad, jossa myös on navigaattori. Hintaa veneellä on 195 000 euroa.

Lue myös nämä

X