Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Grand Soleil 34 Performance – Uudistettu legenda

Purjehdusominaisuudet tuotiin tähän päivään, mutta paluu yksinkertaisuuteen ei ole ihan helppoa luksukseen tottuneelle veistämölle.

23.05.2018

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaBertel Kolthoff

Italiassa vanha Grand Soleil 34 on hienoisesti kulttiveneen asemassa. 1970-luvulla sillä kisattiin, retkeiltiin ja pienimuotoisesti matkailtiinkin. Yksinkertaisesti toteutettu vene oli riittävän edullinen keskiluokkaisen perheen ulottuville.

Nyt Cantieri del Pardon purret tunnetaan laadusta, ylellisyydestä ja hienosta viimeistelystä. Urheilullisuuden pohjavire on yhä olemassa, mutta hinnat ovat nousseet keskiluokasta reilusti ylemmäs. Onpa Grand Soleilia luonnehdittu Italian Swaniksikin.

Ei siis ihme, että Välimeren rannoilla valpastuttiin, kun veistämö viime kesänä julkisti päivittävänsä klassikkomallinsa.

Mielenkiintoinen pursi uusi Grand Soleil 34 Performance onkin. Veneen mitat ovat melko lähellä monia ranskalaisia, pitkiin avomerikisoihin tarkoitettuja pursia. Grand Soleil 34 ei ole rungon ja etenkään perän vesilinjan leveydeltä kuitenkaan yhtä äärimmäinen. Laitataitteet ovat takana varsin korkealla ja ne laskeutuvat lähestyessään rungon leveintä kohtaa rustien kohdalla.

GS 34:llä on tarkoitus ajaa myös ratakisoja, ei vain pitkiä avotuulireittejä. Siksi luoviominaisuuksia ei ole haluttu uhrata tekemällä perästä niin kantavaa, että se haittaisi purjeiden balanssia tiukoilla nousukulmilla.

Veneen rungon kerrotaan olevan optimoitu sekä IRC- että ORC-sääntöihin. Edellisiin se varustetaan tavanomaisella kölillä, jälkimmäisiin torpedolla. Syvyys on molemmissa sama.

Salongissa on hyvin yksinkertainen klaffipöytä keskellään mastonjalka. Suorat sohvat ovat pituudeltaan riittäviä meripunkiksi, mutta leveydeltään niukkoja pidempään majoitukseen. Niiden alla on tankkeja ja tekniikkaa, säilytystilaa vain vähän, eikä seinähyllyjä lainkaan.

Lue koko esittely Vene-lehdestä 5/2018.

X