Kuva: Tall Ships' Races Turku 2009

The Tall Ships’ Races Baltic vierailee Aurajoen rannoilla torstaista sunnuntaihin 23.-26.7.2009.

Turkuun alukset saapuvat Pietarista, jonne ne ovat purjehtineet ensimmäisen kilpailuosuuden lähtösatamasta, Puolan Gdyniasta. Turusta alukset jatkavat Liettuan Klaipedaan.

Kuva: Tall Ships' Race Turku

Turkuun on tulossa toista sataa purjealusta, A, B, C ja D kokoluokissa, aina maailman suurimmista purjehtivista laivoista nostalgisiin pienten kokoluokkien veneisiin. Aluksia on ilmoittautunut tähän mennessä 126, joista 21 on isoja A-luokan purjelaivoja.

A-luokka
Kaikki täystakiloidut alukset (parkki, barkentiini, priki, brikantiini ja takiloitu alus) sekä takiloinnista riippumatta kaikki muut alukset, joiden kokonaispituus on yli 40 metriä. Täystakiloidussa aluksessa maston katkaisevat vaakatasossa olevat puomit, joihin nelikulmion muotoiset purjeet kiinnitetään.

B-luokka
Perinteisesti takiloidut alukset (kahvelirikattu sluuppi, ketsi, jooli ja kuunari), joiden kokonaispituus on alle 40 metriä, mutta vesirajan pituus vähintään 9,14 metriä. Kahvelirikattujen alusten purjekangas on kahvelin avulla kiinni neljästä kohtaa muodostaen nelikulmion muotoisen purjeen.

C-luokka
Nykyaikaisesti takiloidut alukset (bermudarikattu sluuppi, ketsi, jooli ja kuunari), joilla ei ole spinaakkerin eli puolipallon muotoisia purjeita ja joiden kokonaispituus on alle 40 metriä, mutta vesirajan pituus vähintään 9,14 metriä. Bermudarikattujen alusten purjeet ovat kolmion muotoisia.

D-luokka
Nykyaikaisesti takiloidut alukset (bermudarikattu sluuppi, ketsi, jooli ja kuunari), joilla on spinaakkerin eli puolipallon muotoisia purjeita ja joiden kokonaispituus on alle 40 metriä, mutta vesirajan pituus vähintään 9,14 metriä

Tapahtuma-alue

Kuva: Tall Ships' Races Turku

levittäytyy Aurajoen molemmin puolin Martinsillalta jatkuen länsipuolella Viking Linen terminaaliin asti ja itäpuolella Wärtsilän entiselle telekalle.

Tapahtuman viralliset avajaiset järjestetään 23.7. Varvintorilla. Muita päivien kohokohtia ovat mm. miehistöparaati, palkintojenjako sekä alusten yhteislähtö Airistolla. Joenrannalla, Varvintorilla ja Forum Marinumin edustalle nousevalla esiintymislavalla on luvassa huippukonsertteja, myyntikojuja ja erilaisia esityksiä.

Turku on toiminut tapahtuman isäntänä aiemmin vuosina 1996 ja 2003. Tämänkertaisena uutuutena on merikeskus Forum Marinum edustalle nouseva jättimäinen konserttiteltta. Yleisöä telttaan mahtuu noin 6000 henkeä ja lavalle nousevat torstaina 23.7. Eva Dahlgren, perjantaina Gary Moore, Popeda ja Melrose ja lauantaina Tomas Ledin, Kolmas nainen, Yö, Mamba ja Menneisyyden vangit.

Kuva: Tall Ships' Races Turku

Lapsille suunnattu Piraattipuisto-alue löytyy joen itärannalla, lähellä Wärtsilän porttia. Lapsilla on tilaisuus tutustua Shtandart-alukseen, joka on 1700-luvun Pietari Suuren aikaisen laivastoaluksen kopio. Alueella on sirkusesiintyjiä, tarvikemyyntiä yms.

Aurajoen itärannalla on saaristomarkkinakatu ja Kulttuurijoki-tapahtuma löytyy joen länsipuolelle. Varvintorilla järjestetään ohjelmaa joka päivä.

Kuva: Mikko  Lampikoski

Kulku alueelle tapahtuu väliaikaisesti sijoitettavien porttien kautta. Normaali katuverkosto on käytössä, mitään sivukatuja ei suljeta henkilöliikenteeltä. Koko tapahtuma-alueelle on maksuton sisäänpääsy.

Läntinen Rantakatu suljetaan autoliikennöinniltä tapahtuman ajaksi välillä Vaakahuone – Forum Marinum lukuun ottamatta tontti- ja huoltoliikennettä.

Itäinen Rantakatu muuttuu Merimiehenkadusta alkaen Martinsillalle saakka yksisuuntaiseksi siten, että Martinsillalta kääntyminen Itäiselle Rantakadulle on kielletty. Martinsillan yksi kaista suljetaan autoliikenteeltä ja varataan jalankulkuliikenteelle 23. – 25.7.

Tapahtuma-alueen sisällä on voimassa polkupyörien ajokielto. Maksuton, vartioitu polkupyöräparkki sijaitsee Boren puistossa, Martinsillan pielessä. 

Boren puisto ja Forum Marinumin piha-alue eivät ole autopaikoituskäytössä. Forum Marinumin luona, Linnankadun puolella, sijaitsee ylimääräinen taksiasema.

Löytötavarat

Löytötavarapiste on Taideakatemian tiloissa, Varvintorin ylätasanteella (Köysitetatterin aula, Turku Touringin piste).

Pysäköinti tapahtuman aikana

Ylimääräiset P-alueet: Martin koulun piha (Hopeasepänkuja 2), Juhana Herttuan koulun kenttä (Hansakatu), Vallihaudankadun  ja Linnankadun kulma (Turun linnan edustalla). Paikoitus on maksullinen.

Lisävuoroja linja-autoliikenteessä

Linjalle 1 Lentoasema – Kauppatori – Satama asetetaan lisävuoroja Kauppatorin ja Sataman välille. Vuoroväli tulee olemaan 10 minuuttia ke – la 22. – 25.7. klo 10 – 18 välisenä aikana. Linja 1 kulkee Kauppatorin pysäkiltä T35 Linnankatua pitkin Satamaan, joten jokiranta on hyvin saavutettavissa bussilla.

Alusten lähtöpäivänä su 26.7. ajetaan lisävuoroja linjalla 8 Kauppatori – Ruissalo – Kauppatori klo 10 – 16. Vuoroväli noin 15 min. Kansanpuiston kautta ajetaan 3 vuoroa / tunti. Linja 8 lähtee Kauppatorin pysäkiltä T 41.

Kertalipun hinta aikuisilta on 2,50 euroa ja lapsilta 7-14 v. hinta on 1,20 euroa. Kertalipuilla on kahden tunnin voimassaoloaika, jonka kuluessa voi matkustaa rajoituksetta.

Veneliikenne Aurajoessa luvanvaraista

Aurajoki on suljettu vesiliikenteeltä tapahtuman aikana. Liikennöintilupa on ainoastaan sopimuksen tehneillä charter- ja ammattiliikenteen aluksilla sekä ne aluksilla, joilla on kaupungin vuokrapaikka Aurajoessa.

Vierassatama on suljettu

Aurajoessa oleva kaupungin vierassatama on suljettu 21. –  26.7. välisenä aikana, jolloin se varattu ainoastaan Tall Ships’ Race -aluksia varten.

Saapuvien yleisöveneiden päiväkiinnityspaikka löytyy Aurajoen suulta, ns. Majakkarannan edustalle tuodulta ponttonilta. Paikka on tarkoitettu vain kiinnittymiseen eikä siellä ei ole muita palveluja. Kiinnitys on maksuton. Turun alueen pursi- ja veneseuroilla on omia vieraspaikoja.

Väliaikainen lossi kulkee Aurajoessa

Aurajoessa kulkee Förin lisäksi väliaikainen maantielautta. Destian keltainen saaristolossi liikennöi 23. – 25.7. klo.12 – 00 Aurajoen länsipuolen (Turun linna) ja itäpuolen (Wärtsilän Dieseltehtaan alue) välillä. Lauttaan mahtuu 350 matkustajaa kerrallaan. Matka on maksuton. Lautta liikennöi noin 15 minuutin välein.

Föri liikennöi pidennetyllä aikataululla: pe 24.7. klo 6.15 – 24., la –su 25.- 26.7. klo 6.15 – 01.

Parade of Sails

Kuva: Tall Ships' Races Turku

Sunnuntaina 26.7. klo 12.00 alkaa alusten irrottautuminen satamasta. Tämän jälkeen alkaa Parade of Sails Kuuvan kärjen jälkeen jatkuen Airiston eteläpäähän n. klo 12.30 -16. Kansanpuisto ja Kuuvannokka Ruissalossa sekä Vepsä tarjoavat parhaat paikat seurata alusten lähtöä.

Kilpailuosuuteen Turku – Klaipeda (Liettua) osallistuvat alukset starttaavat Utön eteläpuolelta maanantaina 27.7. klo 12.00.

Valokuvauskilpailu

Memorable Photography Trophy on Tall Ships’ Races 2009 -tapahtumassa ensi kertaa järjestettävä kansainvälisen tason valokuvauskilpailu. Kilpailuun voi osallistua digi- tai filmipohjaisilla kuvilla. Ilmoittautua voi ennakkoon tai paikan päällä kilpailun omaan vastaanottopisteeseen.

Palkituista kuvista julkaistaan valokuvateos Kamera-lehden teemanumeron yhteydessä syyskuussa 2009. Pääpalkinto on arvoltaan 5 000 euroa.

Mitä on Sail Training?

Sail Training on käsite, jolla tarkoitetaan pääosin nuorista koostuvan miehistön koulupurjehdusta, jossa opitaan paitsi purjehdus- ja navigointitaitoja, ennen kaikkea sosiaalisia taitoja. Sail Training –toiminta liittyy kiinteästi Tall Ships’ Race -tapahtumaan.

Tall Ships’ Race -tapahtuman tarkoitus on saattaa yhteen nuoria ystävällismielisen kilpailun merkeissä, riippumatta kansallisuudesta, ihonväristä, uskonnosta ja sosiaalisesta taustasta.

Tapahtuman pääpaino ei siis nimestään huolimatta ole itse kilpailussa, vaan nuorisotoiminnassa. Sääntöjen mukaan vähintään puolet jokaisen aluksen miehistöstä tulee olla 15-25-vuotiaita. Päästäkseen mukaan miehistöön nuoren ei tarvitse olla kokenut purjehtija, aito kiinnostus ja avoin mieli riittävät.

Kilpailun henkeen kuuluu, että pääpalkinto jaetaan sille miehistölle, joka on parhaiten edistänyt miehistöjen välistä yhteishenkeä ja kansojen välistä ystävyyttä. Voittaja valitaan kaikkien miehistöjen kesken järjestettävässä äänestyksessä.

Osallistu pelastusoperaatioon!

Isot laivat purjehtivat Turkuun läpi hienon merialueen, joka voi huonosti. Sen rehevöityminen voidaan kuitenkin pysäyttää, kunhan puheet käännetään tosi toiminnaksi. Tätä työtä tekee Saaristomeren Suojelurahasto.

Voit osallistua pelastusoperaatioon Tall Ships´ Races -tapahtuman aikana
– sujauttamalla rahaa keräyslippaisiin: tunnistat kerääjämme tunnusliiveistä
– ostamalla virallisia Tall Ships´ Races -tuotteita: jokaisen myyntituotosta ohjataan 50 senttiä suojelutyöhön
– osallistumalla hyväntekeväisyys-taidehuutokauppoihin: ks. tarkemmin www.tallshipsrace.fi.

Kun tuet Saaristomeren Suojelurahastoa, tuet työtä, jonka tulokset näet omin silmin. Esimerkiksi fosforisiepparit-hankkeen tavoitteena on poistaa jokivesistä mahdollisimman paljon fosforia ennen sen päätymistä merialueelle, ja maatilahankkeessa edistetään varsinaissuomalaisilla tiloilla ravinne- ja kiintoainespäästöjä hillitseviä toimenpiteitä.

Tapahtuman lisätiedot: www.tallshipsrace.fi