Tilaa
Jutut

Suomen yllä otsonikato: suojaa itsesi auringolta vesillä!

UV-indeksi saavuttaa tällä hetkellä etelärannikolla jo arvon kolme, eli keskipäivän auringolta on syytä jo suojautua.

15.04.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Houkutus lähteä lenkkeilemään ja veneilemään on viime päivien aurinkoisessa säässä ollut suuri. Vaikka aurinko ei vielä huhtikuun alussa kovin polttava olekaan, UV-indeksi saavuttaa tällä hetkellä etelärannikolla jo arvon kolme, eli suojautua täytyy keskipäivän auringolta.

Otsoniaukko päästää läpi enemmän säteilyä

Ultraviolettisäteilyltä suojaava otsonikerros on tällä hetkellä ennätyksellisen ohut Suomen yllä. Tämän vuoksi ultraviolettisäteilyä pääsee maanpintaan suuria määriä vuodenaikaan nähden aurinkoisessa säässä. UV-säteilyä ei ihminen millään tavalla tunne iholla, eikä sitä pidä sekoittaa auringon kuumentavaan vaikutukseen. Todellisuudessa jo kohtalaisetkin UVI-arvot viileässä säässä voivat käräyttää aurinkoon tottumattoman suomalaisen ihon näinkin aikaisessa vaiheessa kevättä, jos altistusaika on useita tunteja.

UV-säteily korkeimmillaan yhdeltä iltapäivällä

Kun kellot siirrettiin kesäaikaan, aurinko on korkeimmillaan hieman puolenpäivän jälkeen. Tämän myötä esimerkiksi Helsingissä UV-säteily saavuttaa korkeimmat arvonsa kello 12 ja 15 välillä, jolloin UVI kohoaa kolmeen. Tällöin suojautumistarve alkaa eli aurinkorasvaa kannattaa käyttää paljaalla iholla ja suojata päänsä päähineellä – myös aurinkolasien käyttöä suositellaan. Hiekka heijastaa 20 prosenttia auringonsäteilystä, joten rantaviivalla suojautuminen on erityisen tärkeää, sillä ultraviolettisäteilyä on hiekan yllä keskimäärin enemmän.

Aurinko polttaa eniten kesä-heinäkuun vaihteessa

UV-säteilyn määrä kasvaa lineaarisesti kesäkuun loppuun saakka, jolloin aurinko paistaa korkeimmasta kulmasta. Tällöin UVI kohoaa eteläisimmässä Suomessa enimmillään 6-7 tuntumaan ja pohjoisessakin neljään. Suomalaisiholle suositellaan suojautumista jo silloin, kun UVI tavoittaa arvon kolme. Keskikesällä suojautumistarve on kello 10 ja 17 välisenä aikana ja erityisesti keskipäivän ympärillä.

Kannattaa myös muistaa, että varjossakin ruskettuu: silloinkin auringon säteilystä saadaan UV-säteilyä noin 50 prosenttia aurinkoiseen paikkaan nähden. Myös pilvisellä säällä UV-säteily voi tunkeutua maan pinnalle – varsinkin jos pilvet eivät ole kovin paksuja ja aurinko pääsee kuultamaan niiden läpi.

Lue myös nämä

X