Tilaa
Jutut

Satamaesittely: Mathildan Marina – Ruukkikylän rannassa

Teijon Mathildedal on kehittynyt vauhdilla tärkeäksi ulkoilu- ja virkistysalueeksi Lounais-Suomen sisäsaaristossa. Veneilijän kohde Teijolla on Matildan marina. Se tarjoaa oivan sataman vuosisatoja vanhan kylämiljöön rannassa.

30.07.2021

Kirjoittajaja kuvat risto nordell

Matildan satama on kaukana Saaristomeren eteläisiltä ruuhkaväyliltä. Paikalle pääsee Hangon läntisen selän pohjoisosasta erkanevalta väylältä, joka vie Särkisalon länsipuolelta Strömman kanavalle. Automatisoidun nostosillan alikulkukorkeus on vaatimattomat 3,5 metriä, mutta sillan saa avatuksi soittamalla numeroon 029 534 3274. Tilaus pitää tehdä 60 minuuttia ennen avausajankohtaa. Strömmasta Matildan satamaan on vajaan kolmen meripeninkulman taival 5,5 metrin lateraaliviitoitettua väylää pitkin.

Toinen vaihtoehto on seilata Kemiönsaaren pohjoispuolitse, jolloin seurataan Peimarin selän koillispuolelta lähtevää reittiä. Isommille purjeveneille reitti on sopimaton, sillä Rungonsalmen kiinteän sillan alikulkukorkeus on 16 metriä ja reitin suurin syvyys vain 2,4 metriä.

Perillä vierailijaa odottaa kolme tukevaa pistolaituria, joiden paikoista suuri osa on kausipaikkoja. A-laituri on varsinainen vieraslaituri. Se on varustettu aisoin, mutta valitettavasti ei kävelyaisoin, joihin olisi paljon helpompi kiinnittyä. Lisäksi aisat ovat turhan lyhyitä. Vieraslaiturilla on vesipisteet ja modernit sähkötolpat. Koodilukko estää asiattomien pääsyn paikalle. Viereisellä huoltolaiturilla on polttoaineautomaatti ja septin imutyhjennyspiste.

Sataman yleisilme on siisti ja kodikas. Aluetta reunustaa rannan muotoja myötäilevä tukeva ja leveä laituri kauniine kukkaistutuksineen ja kivetyksineen. Huoltolaiturin vieressä oli kesällä 2020 ankkuroitu kauppalautta, jossa myytiin muun muassa koriste-esineitä ja sisustustavaroita.

Matildan Marinassa riittää suojaisia vieraspaikkoja 40 veneelle.

Huoltolaiturilla voi tankata 24/7.

Koronasta huolimatta vilkasta

Aivan vieraslaiturin juuressa on harmahtava ravintolarakennus, joka valmistui kesäksi 2016. Ravintolan lisäksi rakennuksessa on pieni kauppa, jossa on myytävänä paikallisen kyläpanimon olutta ja omenasiideriä, kirjoja ja vaatteita. Täältä löytyvät myös wc:t, suihkut ja tilaussauna. Kuuden hengen saunan vuokraaminen maksaa 35 euroa ja lisämaksusta saa käyttöönsä porealtaan. Saunasta ei pääse mereen uimaan. Kesäksi 2021 satamaan saadaan lisää suihkuja.

Matildan uudehko satamaravintola on aivan vieraslaiturin juuressa.

Matildan sataman sieluna häärii satamaemäntä Maria Rantanen.

”Kesä 2020 oli 13. kesäni Matildassa. Koronan takia epäilin, että kaudesta tulee hiljainen, mutta vierailijoita on ollut kuitenkin mukavasti liikkeellä. Suurin osa veneilijöistä tulee Turun suunnalta ja pääkaupunkiseudulta. Meidän valttejamme ovat vanhan ruukkikylän miljöö, kaunis luonto ja suojainen reitti pienemmillekin veneille”, kertoo Rantanen.

”Teijon alueella on paljon katsottavaa, ja toivommekin veneilijöiden viihtyvän pidempään satamassamme. Neljän päivän vierailusta veloitamme vain kolmen päivän satamamaksun.”

”Koska satama-alue on suhteellisen uusi ja rakennukset ovat hyvässä kunnossa, ei suuria uudistuksia ole tulossa. Haaveissani on kuitenkin saada järjestetyksi tänne tuoreen kalan myyntiä”, Rantanen sanoo.

Jututan Rantasta keskellä lounasvilinää ja herkullinen ruuan tuoksu leviää keittiöstä ravintolasalin puolelle. Päivän annoksena tarjottiin karjalanpaistia (15€). À la carten suosikkiannoksia ovat kuulemma paistetut ahvenet (22€), herkkuburgeri, sekä kalapitoinen, savulampaalla höystetty saaristolaislautanen (20€). A-oikeuksin varustetun ravintolan erikoisuus on laaja kuohuviini- ja samppanjalista.

Mathildedalin panimomyymälässä on tarjolla kylän omaa siideriä ja olutta.

Merkittävä kulttuuriympäristö

Matildan satamassa kannattaa tehdä kierros ennen kylän raitille lähtöä. Ranta-aluetta halkoo Matildanjärvestä alkunsa saanut pieni puro. Sen rannalla on pieni mylly muistona entisistä ajoista. Koko alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Satama-alueella on toinenkin ravintola, Ruukin krouvi ja lisäksi Huldan puoti, sekä Kaarnalaiva-niminen putiikki. Siellä myydään puuesineitä kuten kauhoja ja erilaisia harjoja. Ruukin kehräämön valikoimiin kuuluvat monet alpakasta tehdyt vaatteet ja tekstiilit.

Eeva Helander kunnostaa 100 vuotta vanhaa harjaa Kaarnalaivassa.

Alpakat ovat inhimillisen näköisiä karvaturreja, jotka ovat alun perin kotoisin Perun ja Chilen vuoristoista. Niiden villa on arvokasta ja sen lämpöominaisuudet ovat erinomaisia. Alpakoita voi nähdä aitauksessa keskellä kylää. Sinne johtaa satamasta upea tammikuja.

Kylä vilisee elämää heinäkuisena hellepäivänä. Alpakka-aitauksen lisäksi väkeä riittää Matildan kotileipomossa, jonka kaikki tuotteet aina pullaa myöten ovat trendikkäästi leivottu hapanjuureen. Tarjolla on karpalo-, ruis- ja spelttileipää sekä ruoka-annoksia. Toinen herkuttelijan käyntikohde on Matildan suklaakahvila. Sen kauniissa omenapuutarhassa voi nautiskella erilaisia kahveja, täytekakkuja ja artesaanisuklaata, jota voi ostaa kotiin viemisiksi kauniissa rasioissa. Janoisten kannattaa pistäytyä Matildan kyläpanimon olutpuodissa. Veneilijän kannalta puutteeksi voidaan laskea, että lähin elintarvikeliike sijaitsee Teijolla kahdeksan kilometrin päässä.

Matildan rannasta löytyy monia pikkuputiikkeja.

Sinne, kuten Teijon kansallispuistoon, vapaa-ajankeskukseen ja Meri-Teijon golfkentälle huristaa kuitenkin helposti polkupyörällä. Uutuutena Golfkentälle on satamasta järjestetty ilmainen kuljetus. Tänä vuonna veneilijä voi kesäillan viihdykkeeksi katsella myös Mathildedalin kesäteatterissa Kalevi Keihäsestä kertovaa näytelmää.

Satamaesittely on julkaistu Vene-lehdessä 7/2021.

 

Lue myös nämä

X