Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Huolto

Pikatesti: Kosteudentorjuja Bolaseca

27.02.2012

KirjoittajaHeikki Juuri-Oja

Veneiden talvisäilytys ulkona on haastavaa puuhaa. Jotenkin pitäisi saada sisätilat pysymään kuivina, eli kaste poissa ja ilmankosteus ulkona.

Käytännössä tämä tarkoittaa mm. tuuletuksesta huolehtimista. Jotkut pitävät esimerkiksi läpivientiheloja auki ja peitteiden alla kansiluukkuja raollaan, vaikka talvinen tuuletusilma tuppaa sekin olemaan kosteaa.

Veneen sisäilman kosteutta poistamaan on ratkaisuja monelta valmistajalta. Pääosa tuotteista perustuu nestettä itseensä sitoviin materiaaleihin. Osa kosteudenkerääjistä pitää aika ajoin kuivata lämmön avulla, osa siirtää nesteen astiaan, joka tyhjennetään tarkastuskäynnin yhteydessä.

Otimme pikatestiin espanjalaisen Bolasecan 2,25-kiloisen kosteudentorjujan. Se koostuu viidestä kalsiumkloridikiekosta, jotka ovat hengittävässä kangaspussissa päällekkäin.

Kalsiumkloridi on kalsiumkarbonaatin ja suolahapon reaktiossa muodostunut suola. Tuote on erikoinen, sillä kalsiumkloridi haisee todella voimakkaasti. Joillekin suolan kirpeä lemu veneessä voi olla jopa tervetullut, sillä se peittää tehokkaasti vielä ikävämmät tuoksut.

Pakkausselosteessa varoitetaan, että sisältö luokitellaan ”ärsyttäväksi”, erityisesti silmille. Pölyn hengittämistä on vältettävä, samoin kemikaalin joutumista iholle.

Laitoimme Bolasecan roikkumaan salongin raollaan olevan kattoluukun tuntumaan. Alle sijoitimme tavallisen muoviämpärin. Vuodenvaihteeseen mennessä siihen oli kertynyt vettä arviolta reilu litra. Valmistajan mukaan yhden pakkauksen keruuteho on noin 3,5 litraa.

Testivene sijaitsee itähelsinkiläisen pursiseuran talvitelakalla. Pääkaupunkiseudulla alkutalvi oli tavallista sateisempi, mutta myös tuulisempi. Pakkasta oli testiaikana vain muutamina öinä.

Mittausmenetelmämme ei kerro, onko sisätilojen ilmankosteusprosentti kosteudentorjujan ansiosta nyt aikaisempaa matalampi. Ainakin tuote toimii siinä mielessä, että se sitoo kosteutta ilmasta ja siirtää sen ämpäriin. Ja ”raikastaa” samalla ilman.

Tuote on kertakäyttöinen.

 

 

X