Tilaa
Kilpailut

Ocean Globe Race: Enää yksi yö ennen starttia

09.09.2023

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Lauantai on varattu jäähyväisiin omaisille ja läheisille. Heitä on saapunut Southamptonin Ocean Villagen satamaan paljon, kun 14 veneessä on miehistöä yhteensä reilut 200 henkeä. Välisatamat ovat kaukana maailman toisella laidalla, joten suurin osa näkee rakkaitaan seuraavan kerran vasta 27 000 merimailin ja kahdeksan kuukauden päästä maalissa.

Perjantaina useat veneet kävivät vielä kerran vesillä. Niin myös GalianaWithSecure, jossa nostettiin ja laskettiin kertaalleen kaikki purjeet, tarkistettiin ja korjattiin fallien pituudet ja juoksutukset sekä kaikkien helojen toiminta.

VIDEO: Tapio Lehtinen viimeisellä meriharjoituksella ennen kilpailua.

Kisan toinen suomalaisvene, entinen Fazer Finland ja nykyinen Spirit of Helsinki käytti päivän viime hetken bunkraukseen ja otti vastaan viimeiset miehistötäydennykset.

Spirit of Helsingin kippari Jussi Paavoseppää saattaa matkalle vaimo Netta ja lapset Aurora, Iris ja Atlas.

 

Kilpailun perustaja ja järjestävän organisaation päällikkö Don McIntyre kertoi kokevansa lievää helpotusta, kun fleetti viimein lähtee merelle. Verrattuna yksinpurjehduskisa Golden Globeen, työmäärä on ollut moninkertainen. Veneitä on vähemmän, mutta henkilöitä enemmän ja siten tarkistettavia asioita enemmän: lääkärintodistukset, pätevyydet, vakuutukset, veneiden ja henkilökohtaiset turvavarusteet, McIntyre luettelee.

VIDEO: Don McIntyre arviot suomalaisveneiden menestyksestä kilpailussa.

Kilpailun nopeimpiin ennakkosuosikkeihin kuuluvissa kahdessa veneessä on naiskipparit. Pen Duick 6 on legenda veneenä, kuten oli myös alkuperäinen isäntänsä, ranskalainen Eric Tabarly. Hänen tyttärensä Marie Tabarly ohjaa päättäväisesti haastattelun pois omasta persoonastaan.

”Kyse ei ole minun tarinastani, vaan meren ja ympäristön tarinasta.”

VIDEO: Marie Tabarly kertoo ympäristötietoisuuden merkityksestä.

Pen Duick 6 on pitkään kiertänyt maailmaa kipparinsa ympäristöprojektien osana. Tabarly haluaa tuoda tieteen tekijöitä, poliitikoita, vaikuttajia ja taiteilijoita yhteen ja näkemään konkreettisesti, miten meret ovat muuttuneet. Tällä kertaa vene on varustettu antureilla, jotka keräävät dataa Ranskan meren- ja ilmastontutkimuslaitoksille.

Brittiläinen Maiden on vene, jolla Tracy Edwards purjehti vuonna 1989 ensimmäisellä täysnaisitolla Whitbread-kisan ja sijoittui upeasti toiseksi luokassaan. Sijoitus on edelleen brittiveneiden paras kautta aikojen.

Nykyisin Maiden edustaa saman nimistä projektia, jolla edistetään tyttöjen koulutusmahdollisuuksia kehittyvissä maissa. Itse vene tekee samaa erityisesti purjehduksen osalta, ja naisistosta on lupa odottaa nousevai tähtiä maailman merille.

Mutta sitä ennen on kierrettävä maapallo.

Kilpailun seuranta: Ocea Globe Race

Lue myös nämä

X