Tilaa
Uutiset

Navigaatioliitolta perusasiat haltuun

17.02.2011

KirjoittajaMarkus Varis

Navigaatioliitto 

Vaikka paikannus- ja navigointitekniikka kehittyy, maapallo pysyy samana. Osastolla 2d2, Suomen Navigaatioliiton pisteellä Jyri Jalas ja Carin Kervinen ottavat avuliaasti vastaan navigoinnista kiinnostuneita messukävijöitä. Heidän näkemyksensä navigoinnista ei ole muuttunut.

Jalaksen mukaan tekniikkaan luotetaan nykyään jopa liikaa. Esimerkiksi plottereihin tilataan kartat usein ulkomaisilta tuottajilta.

– Ne eivät aina ole ajan tasalla Suomen vesistöjen osalta. Eivätkä välttämättä kovin tarkkoja. Huvivenekäyttöön ei edes ole virallisia karttoja, Jalas kertoo.

Laitteet kyllä näyttävät väylät ja sijainnit vesistöissä, mutta saatua tietoa pitää osata tulkita. Esimerkiksi maisemanavigointitaito on tärkeää lähivesillä liikkuessa turvallisuuden kannalta. Myös silloin, kun tekniikka toimii.

– Perusasiat pitää olla hallussa ennen elektronisia. Pitää muistaa, että elektroniikka on haavoittuvaa.

Navigaatioliiton jäsenseurat ja kansalais- ja työväenopistot järjestävät veneilijöille navigaatiokoulutusta. Opettajat ovat useimmiten Suomen navigaatioliiton auktorisoimia. Jalaksen mukaan kurssien suosio ei ole vähentynyt, vaikka tekniikka onkin kehittynyt. Silti vesillä liikkuu edelleen navigointitaidottomia.

 

Lue myös nämä

X