Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Lagoon 420 Hybrid

31.05.2007

KirjoittajaVenelehti

 

Katkaisu

Sähkömoottori on tulevaisuudessa yhä useamman veneen voimanlähde. Se on puhdasta energiaa ja monella tapaa hyvä vaihtoehto.

Ranskalainen Lagoon esitteli viime vuonna purjekatamaraanin, jossa dieselmoottorit oli korvattu sähkömoottorien ja aggregaatin yhdistelmällä. Erityisen mielenkiintoiseksi uutuuden tekee se, että potkuriakseleilla sijaitsevat generaattorit lataavat akkuja purjehduksen aikana ilman, että käynnissä on ainutkaan moottori.

Lagoon Hybrid on muuten samanlainen kuin vakioveneet, mutta moottoritekniikka eroaa niistä. Liikkeelle vene lähtee sähkömoottoreilla täysin äänettömästi. Täyteen ladatut akut antavat ajoaikaa noin kaksi tuntia. Kun akkujen jännitetaso putoaa alle 80 prosentin, automatiikka käynnistää aggregaatin, joka syöttää virtaa potkureita pyörittäville sähkömoottoreille.

Alle seitsemän solmun nopeudella ajettaessa aggregaatin teho riittää myös lataamaan akkuja. Purjehdittaessa vapaasti pyörivien potkurien käyttämät akseligeneraattorit antavat lisäksi jonkin verran lataustehoa, mutta teho on tietysti toista luokkaa kuin aggregaatilla. Akkukapasiteettia kummallekin sähkömoottorille on 1 200 Ah yhteensä kuudessa akussa. Sen lisäksi veneessä on kaksi 140 Ah:n käyttöakkua.

Lagoon 420 Hybrid on mielenkiintoinen avaus suuntaan, jossa jo on joitakin moottoriveneitä. Etenkin Keski-Euroopassa sähkömoottoriveneet ovat vahvasti kasvattaneet suosiotaan. Suomessa toistaiseksi on tyydytty lähinnä aurinkoenergialla kulkevaan Terhi Saimaniin. Saa nähdä, riittävätkö lähes huoltovapaat ja äänettömät moottorit kääntämään tunnetusti konservatiivisten purjehtijoiden päät entistä puhtaampaan veneilyyn.

Tekniset tiedot

Pituus 12,61 m
Vesilinja 12,30 m
Leveys 7,50 m
Syväys 1,26 m
Uppouma 13 900 kg
Isopurje 60 m&³2;
Genua 34 m&³2;
Genaakkeri 69 m&³2;
Maston korkeus 19,73 m
Sähkömoottorit 2 x 10 kW
Aggregaatti 17 kW
Vesisäiliö 2 x 175 l
Polttoainesäiliö 325 l
Hinta 346 840 euroa
Suunnittelija Peteghem/V. Lauriot-Prevost
Valmistaja Lagoon Catamarans, Ranska
www.cata-lagoon.com
Maahantuoja CCN Cruising Catamarans Oy
info@lagoon.fi
www.cruisingcatamarans.net
Myyjä Oy Yacht Market Ab, Helsinki
www.yachtmarket.com

Timo Utter

Tiivistelmä Vene-lehdessä 6/07 julkaistusta esittelystä

X