Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: ETNZ-tukivene – Vety nostaa kantosiiville

Emirates Team New Zealand kehittää vetyvoimalla toimivaa foilaavaa tukivenettä koko America’s Cup -organisaation käyttöön.

23.11.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajavalmistaja

Suuret urheilutapahtumat eivät ole mitään ympäristötekoja, vaikka kyse olisi purjehduksesta. Esimerkiksi America’s Cupin harjoituksissa, valmisteluissa sekä esi- ja karsintakisoissa apuveneet polttavat määrättömästi bensiiniä jo ennen kymmenien tuhansien katsojien seuraamaa finaalia.

Uutta tekniikkaa kuitenkin kehitetään juuri tällaisissa tapahtumissa. Hyödyt muuttuvat konkreettisiksi vasta, kun niitä sovelletaan massatuotannossa, mutta viive ei vähennä itse ideoiden merkitystä.

Jo tapahtuman aikana on merkitystä apuveneiden päästöjen vähentämisellä. Siihen pyrkii viime kilpailun voittanut joukkue Emirates Team New Zealand. Se kehittää vihreällä vedyllä toimivaa tukivenettä. Kannatusta ovat antaneet jo ainakin brittitiimi INEO ja jenkkiläinen American Magic ja tavoite on, että kokonaan päästöttömät apuveneet tulisivat pakollisiksi kautta kisasarjan.

Voimanlähdettä kehittää uusiseelantilainen AF Cryo, vihreän vedyn käyttö- ja tuotantomahdollisuuksia tutkiva yritys. Varhaisten luonnosten mukaan vene olisi kantosiivillä kulkeva katamaraani. Sivuponttoneihin sijoittuisivat voimanlähteet ja energiavarastot. Polttokennot vievät tilasta lähes puolet, samoin nestemäistä vetyä sisältävät tankit, mutta itse akusto on verrattain pienikokoinen. Työntövoiman antavat kolme sähkömoottoria ovat kantosiipien ja niiden tukijalkojen risteyskohdissa.

Käyttötoiminnot ovat runkojen väliselle kannelle. Mitä ne tarkalleen ottaen ovat, sitä ei vielä kerrota. Huoltovalmiuksia epäilemättä, ehkä datasiirtoa tuki- ja kilpaveneiden välillä, mediakeskuksena toimimista ja VIP-vieraiden kuljettamista. Edes veneen mittoja tai suoritusarvoja ei vielä kerrota.

Tukiveneiden kuitenkin pitää pysyä jopa yli 50 kn kulkevien kisapursien vauhdissa ja tapahtumaa seuratessa joudutaan olemaan vesillä hyvinkin pitkiä päiviä.

Nopeuksien ja toimintasäteiden luulisi siis tyydyttävän myös huviveneilijöitä, kunhan tekniikka meidän ulottuvillemme tulee.

Lisätietoja Emirates Team New Zealand

 

X