Tilaa
Uutiset

F1 MM, Liuzhou: Joko nyt juhlitaan Kiinassa?

30.09.2013

KirjoittajaKiti Westerback

Marko Mäkinen

Liu-joen suistoalueella Liuzhoussa ajettava Kiinan GP ei ole viime vuosina aikana ollut F1-veneiden kaksinkertaiselle maailmanmestarille Sami Seliölle kovin suosiollinen.

Kaksi vuotta sitten Seliö koki Liuzhoussa uransa pahimman onnettomuuden ja viime vuonna jenkkikuljettaja Shaun Torrente jyräsi rajusti päin suomalaiskuljettajan venettä, jonka seurauksena molemmat joutuivat keskeyttämään.

MM-sarjan kakkosena kilpailuun starttaava Seliö ei kuitenkaan muistele liikaa menneitä, vaan keskittyy tulevaan. Hän taistelee tiukasti lajin mestaruudesta, sillä Seliö on nyt vain yhden pisteen sarjaa johtavaa Torrentea perässä.

– Veneeni on ollut koko kauden hyvässä vauhdissa. Edellisen MM-osakilpailun voitto Ukrainassa luisui käsistä moottorin maajohdon murtumisen takia, jonka seurauksena yksi sylinteri putosi pelistä. Vauhtia on riittänyt kahden paalupaikan ja yhden MM-voiton sekä Match Race -kisan voiton arvoisesti, joten uskon, että sitä riittää myös Kiinassa.

Kiinan GP:n yhteydessä saavutetaan merkittävä rajapyykki, kun edessä on F1-veneiden MM-sarjan 250:s juhlakilpailu. Seliön mukaan mihinkään pakkovoittoon ei ole tarvetta, mutta juhlakilpailu tuo voittotaisteluun lisämausteensa.

– Aion ajaa järkevästi, sillä Kiinan jälkeen on vielä kolme MM-starttia jäljellä, jotka ovat mestaruuden kannalta ratkaisevia. Mokatakaan ei saa ja jos juhlakilpailun voittoon on mahdollisuudet, niin toki siitä viimeiseen asti taistellaan, Seliö linjaa.

– On mielenkiintoista nähdä, miten MM-sarjaa johtava Torrente pärjää paineen alla. Häneltä voitto puuttuu, eikä virheisiinkään ole hänelläkään varaa. Tähän mennessä MM-sarjaa on ajettu asiallisesti, mitään ylilyöntejä kenenkään taholta ei ole onneksi nähty, joten toivotaan, että sama linja jatkuu.

Liu-joen suistoalueelle rakennettu GP-rata on entisensä. Kyseessä on yksi MM-sarjan nopeimmista radoista, jolla on mittaa tasan kaksi kilometriä.

– Paalupaikka olisi tärkeä saavuttaa. Liuzhoun radalla ei ohituspaikkoja juuri ole, joten kärjessä ajava ajaa niin sanotulla puhtaalla vedellä ja pystyy parhaiten kontrolloimaan kilpailun tilanteita.

Roms neljättä kertaa Kiinaa

Seliön tallikaveri, espoolainen Filip Roms starttaa Kiinan GP-osakilpailuun luottavaisena. MM-sarjan nuorin kuljettaja ajoi siistin ja virheettömän kisan Ukrainassa ja sijoittui lähtöruuturangaistuksesta huolimatta 12:nneksi.

Romsilla on edessä neljäs GP Kiinassa. Kaksi ensimmäistä kertaa espoolainen ajoi Liuzhoussa veneiden F4s-luokassa ja viime vuonna ensimmäistä kertaa ykkösissä.

– Lähtöpaikkamenetyksiä ei ole enää luvassa, joten pääsen starttaamaan aika-ajotulosten mukaiselta paikalta, ja se on jo iso plussa. Ukrainassakin sain nopeasti hitaammat kiinni ja pääsin heistä ohi, mutta kymmenen kärjessä ajaa jo niin kovia kuskia, että he menivät tasoituksen takia karkuun.
Roms sanoo, että hänen ensisijainen tavoite on ajaa virheetön kilpailukokonaisuus. Huipputulos olisi sijoittua kymmenen parhaan joukkoon.
– Olen jo aiemmin ajanut kympin sakkiin ja tiedän miten se tehdään: virheitä ei saa tulla ja kaiken on onnistuttava nappiin. Ja siihen tähdätään.
Romsin F1-veneeseen vaihdetaan Mad Croc Baba Racingin toimesta Kiinan GP:n aattona uusi kilpamoottori, jonka avulla luvassa on lisävauhtia.
– Kiinan rata on yksi sarjan nopeimmista. Etenkin nopeus poijuilta lähdettäessä on tärkeä. Jos vauhdin saa pidettyä tasaisesti yllä niin tuloskin on yleensä hyvä, Roms toteaa.

Katso suorana

Aika-ajot käynnistyy tiistaina 1. lokakuuta klo 10 Suomen aikaa ja Kiinan MM-osakilpailu 2.10. klo 9.00. Molempia voi seurata suorana lähetyksenä sarjan virallisilta verkkosivuilta.

Lisätietoja

Lähde: Sami Seliön tiedotus
Kuva: Marko Mäkinen

 

Lue myös nämä

X