Tilaa
Testit

Esittelyssä Lagoon 50 – Huvila ja hotelli meriterassilla

50-jalkaisessa katamaraanissa on tilaa niin paljon, että se soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin melkein miten vain sisustettuna.

07.09.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajakari wilén ja pasi nuutinen

Kun veistämöiltä kysyy, kuinka matkakatamaraanien myynti jakautuu yksityis- ja vuokraveneilyn välillä, vastaus on yleensä ”noin fifty-fifty”.

Venekoon kasvaessa yli 50 jalan suhdeluku kallistuu nopeasti charter-puolelle. Puhtaasti perhe- ja amatöörimiehistöt harvoin tarvitsevat lisätilaa, joka nostaa hintaa ja hankaloittaa käsittelyä sekä ylläpitoa. Isompien kattien suunnittelussa huomioidaankin usein palkkamiehistö, on kyse sitten lomailusta tai edustamisesta.

Keväällä Suomeen saapunut Lagoon 50 sijoittuu juuri tuohon taitekohtaan. Niinpä se palvelee omistajiaan retkipurtena, mutta ajaa myös miehitettyjä retkiä lähinnä yritys- ja kokousasiakkaille.

Lagoon 50:llä on malli-ikää jo pari vuotta. Se kuuluu valmistajansa tuoreimpaan sarjaan (myös 40, 42 ja 46), johon tänä keväänä on esitelty vielä 55-jalkainen. Kaikkien venesuunnittelusta vastaa VPLP, joka on tuonut pursiin vaikutteita urheilullisemmista katamaraaneista. Ratkaisujen tarkoitus on kuitenkin enemmän helpottaa purjehdusta kuin lisätä suorituskykyä.

Masto on tuotu kauas taakse, peräti 55 % veneen runkopituudesta on sen keulanpuolella. Korkea masto ja lyhyt puomi antavat isopurjeelle tehokkaan hoikan profiilin, ja suuressa keulakolmiossa fokka on itsejalustuvanakin matkakäyttöön reilun kokoinen.

Testiveneen leveähuippuinen isopurje on lisävaruste, samoin keulaan lisävoimaa antava code 0. Jälkimmäistä voi suositella jopa vaihtoehdoksi tavanomaiselle genualle: katamaraanissa ison avotuulipurjeen käyttäminen keulassa vaatii paljon vähemmän keskittymistä kuin yksirunkoisessa ja lisävoimaa saa todella maittavasti.

Kaikki ohjaus-, navigointi- ja manööverivarustus on keskitetty yhteen paikkaan. Ratkaisu suorastaan huutaa vinsseihin mieluummin sähköä kuin gasteja hääräämään kylki kyljessä.

Soljuvaa oleskelua

Veneen sydän on silti avotilan ja salongin yhdistelmä, johon voi vielä laskea mukaan perän uimatason. Ajossa se nostetaan hydraulisesti ylös apujollan kanssa, mutta ala-asennossa se yhdistää molemmat rungot valtavaksi terassiksi vedenrajaan.

Avotilan pääpöydän voi taitella auki jopa 12 hengen kattaukseen. Sitä palvelevat cocktailpentteri styyrpuurin laidalla sekä samalla puolella peräpenkin päädystä avautuva grillitaso (lisävaruste).

Suurten lasiovien kautta salonki ja avotila soljuvat toisiinsa sekä visuaalisesti että toiminnallisesti.

Suuren lasiseinän läpi tila jatkuu visuaalisesti yhtenäisenä sisälle ja salonkiin. Pääpentteri jakautuu niin, että paapuurissa on ”kuuma puoli” liesineen, uuneineen ja altaineen, vastalaidalla suuret kylmälaitteet ja lisää työtasoa. Kaksi kokkia touhuaa helposti toisiaan auttaen, ei häiriten.

Salongin järjestely on erikoinen. Keskellä mastonjalan alla on piironkimaisen suuri baari-varastokaappi. Sen keulanpuolella, koko salonkia kiertävän sohvakehän sylissä, on ovela pöytäyhdistelmä. Yläasennossa se käy ruokapöydäksi 4–6 hengelle, ala-asennossa se nojautuu baariyksikköön, josta nousee esille televisio: lokoisampaa paikkaa elokuvaillalle on vaikea kuvitella.

Lue esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 8/2021.

Lagoon 50

Hinta alk. 622  000 € (alv. 0 %)

Kokonaispituus 14,75 m, leveys 8,10 m, syväys 1,40 m, uppouma 20 800 kg, kantavuus 20 henk. (C), moottorit 2 x 37/80 hv, maston korkeus 26,51 m, purjepinta-ala 158,1 m², CE-luokka A (12), B (14), C (20).
Suunnittelu VPLP, Patrick le Quément, Nauta Design, valmistaja Lagoon, Groupe Beneteau, valmistusmaa Ranska.
Maahantuonti ja myynti CNN Cruising Catamarans Oy, puh. 020  144  1740

Lue myös nämä

X