Tilaa
Uutiset

Clipper Race: Gold Coast Australia piilossa, Visit Finland ykkösenä

18.09.2011

KirjoittajaKiti Westerback

OnEdition 2011

Pursien painaessa osuuden puolivälin tienoilla vastatuuleen kohti Kapkaupunkia tulosluettelon johtoon siirtyi Visit Finland.

Clipper Racen verkkosivujen tilanneseurantaan addiktoituneilla on viime päivinä riittänyt seurattavaa. Johtopaikka on vaihtunut tuon tuostakin.

Olot eteläisellä Atlantilla eivät ole kovin houkuttelevat.

– Vene pamahtaa aallonpohjaan 60 sekunnin välein ja kannen alla ääni on korviahuumaava. Vene kulkee 35 astetta kallellaan ja elämä kannen alla on vaikeaa, mutta oudolla tavalla hauskaa. On todellinen urheilusuoritus selviytyä keittöstä salonkiin ruokalautasen kanssa – tai vielä haasteellisemmin, juomamukin kanssa, Derry-Londonderryn kippari Mark Light kuvailee.

Singaporen kippari Ben Bowley toteaa, että pelissä ei ole taukopainikkeita: – Tarjolla ei ole hengähdystaukoa tästä yksitoikkoisesta rytmistä, jossa tasaisesti toistuvien pamausten välissä kannen yli pyyhkäisee tonni Etelä-Atlantin jäätävän kylmää vettä. Kylmyys ja märkyys alkaa olla melko rasittavaa, eikä veneen liike juuri edistä nukkumista. Koko miehistö alkaa olla lopussa.

– Elämä on nyt oravanpyörä, jossa nouset märästä ja kylmästä punkasta, laitat märät ja kylmät vaatteet ylle, syöt jotain (lämmintä ja ihanaa!), menet kannelle, missä on vielä kylmempää ja märempää, aikanaan pääset kannen alle, riisuudut (15 minuutin urakka), heittelehdit pää märällä ja kylmällä tyynyllä märässä ja kylmässä punkassa.

– Haluaisin kertoa, että henki ja moraali ovat korkealla, mutta se olisi valetta. Sen sijaan synkkinä yritämme sinnikkäästi selvitä lähipäivistä toivoen, että sää rahoittuu ja vene kuivuu joskus.

Edellinen johtopaikan haltija Gold Coast Australia purjehtii nyt kauimpana etelässä ja paineli piiloon eli siirtyi sääntöjen mukaiseen 24 tunnin Stealth Modeen. Ennen piiloutumista se ehti ensimmäisenä korkeapaineen alueelle, jossa kevyemmät tuulet odottavat. Huomenna aamulla tiedämme, miten australialaisten kuurupiilo onnistui.

Kapkaupungin Victoria & Alfred Waterfrontin satamaan veneitä odotellaan 26.-29. syyskuuta.

Kuva: OnEdition 2011

 

Lue myös nämä

X