Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Beneteau Oceanis 30.1 – Ennakkosuosikki

Olisiko tässä lähivuosien suosituin perhepursi? Ainakin Beneteau Oceanis 30.1 esittää monipuolisemman listan siihen viittaavia ominaisuuksia, kuin mikään vene pitkään aikaan.

02.02.2020

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaRick Tomlinson

Beneteau ei ole ainoa suurveistämö, joka juuri nyt panostaa aloituspurteen. Silti juuri Oceanis 30.1 näytti ensiesittelyssään, kuinka kovasti asiakkaat ovat odottaneet uutuuksia pienten perheveneiden luokkaan.

Perusversiona Oceanis 30.1 on rikiltään ja heloiltaan hyvin riisuttu. Kohteliaasti ajateltuna kyse on yksinkertaistamisesta helppouden hyväksi. Ainoa vinssi (Harken 20.1ST) on ruffin päällä paapuurin puolella. Sen eteen viiteen vapauttajaan tulevat nostimet, reivit ja itseskuuttavan fokan sekä isopurjeen jalukset.

Rattiversion järkevyys pinnamalliin verrattuna näkyy myös ergonomiassa. Pinnamies istuisi epämukavasti avotilan kapealla reunuksella, rattikuski nauttii mukavasti parhaasta näkyvyydestä peräkulmissa. Peräharusta ei ole, mikä on kiva seisten ajaessa.

Avotilan pitkille penkeille ja klaffipöydän ääreen mahtuu tässä versiossa kuusi henkeä mukavasti. He saavat myös nauttia matkasta rauhassa, kun levankia ei ole. Isopurje jalustuu kukonjalalla ruffin päälle puomin puolivälin etupuolelta. Voimat sekä jalukselle että kikille nousevat melkoisiksi.

Päältä katsoen Oceanis 30.1 näyttää hyvin sopusuhtaiselta ja jopa linjakkaalta. Etenkin siihen nähden on pakko nostaa hattua sisätilojen suunnittelijoille. Tilan tuntua toki tuo nykytyyliin runsas ikkunoiden käyttö, mutta tällä kertaa vaikutelma kestää myös mittanauhan kanssa suoritetun tarkastelun.

Turkkilevyt on salongissa upotettu sisäkuoren palkkien väleihin ja jätetty kokonaan pois kajuuttojen eteisistä. Ne ovat silti matalimmat paikat (185 cm), kaikissa kävellen kuljettavissa kohdissa on aito seisomakorkeus.

Kuusi petipaikkaa ovat kaikki oikeasti aikuisille riittäviä: sohvat, peräpunkka ja keulan V-vuode ovat kaikki yli kaksimetrisiä. Ja tämä kaikki siis rungoltaan 9-metrisessä veneessä, jossa silti on ruhtinaallisen suuri avotila.

Oceanis kuuluu niihin veneisiin, jotka Beneteau rakentaa viime vuonna ostamansa Delphian tehtaalla Puolassa. Runko tehdään umpilaminaatista, johon liimataan jäykistävä sisäkuori. Kansi on sandwich-rakennetta ja liitetty runkoon liimaamalla ja ruuvaamalla. Masto seisoo kannella, sen tuki kölin päällä ja rustit ovat kiinni laidoissa.

Lue esittely Vene-lehdestä 1/2020

Lue myös nämä

X