Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Anytec 1221 – Muskelivene

Nyt loppui nysvääminen! Anytec on esitellyt alumiinisen avoveneen, jossa on tehoa 1 600 hevosvoimaa.

25.11.2016

KirjoittajaLasse Lindén

KuvaajaLasse Lindén

On vain pari kuukautta siitä, kun Buster esitteli uuden Phantom-mallinsa: lähes kymmenen metriä linjakasta alumiinia liikkui 700 hevosvoiman teholla 60 solmua. ”Kuka tuollaista tarvitsee!” ei ollut kysymys vaan toteamus yhden jos toisenkin suusta.

Samoihin aikoihin ruotsalainen alumiinivenevalmistaja Anytec esitteli uuden lippulaivansa: 11,7 metriä pitkän veneen, jonka peräpeilissä on neljä Mercury Verado 400 Racing -perämoottoria. Kuka sitä sitten tarvitsee?

Ainakin entinen NHL-jääkiekkoilija Peter Frosberg, jonka uuteen veneeseen istahdin. Forsberg on omistajana mukana Anytecissä, ja myös uutuusveneen suunnittelussa hän on ollut aktiivinen.

Olen työskennellyt yli 40 vuotta venetoimittajana ja vasta nyt pääsen testaamaan alumiinivenettä, jonka peräpeilissä murisee 1 600 hevosvoimaa. Jo kiihdytys paljastaa, millaisten voimien kanssa olen tekemisissä. 68 solmua vajaassa kymmenessä sekunnissa. Moottorien maahantuojan edustajan mukaan vene kulkee päälle 70 solmua, kun moottorien kaikki säädöt ovat kohdallaan.

Uusi Anytec 1221 on rakennettu Riiassa kuten kaikki muutkin Anytecit. Se on kauttaaltaan alumiinia; runko, kansi ja katteet. Pohjan V-kulma on 20 astetta, ja pohjassa on niin sanotut portaat tuomassa ilmaa märkäpintaan ja siten vähentämässä kitkaa. Polttoainesäiliön tilavuus on 1 500 litraa, millä ajaa 3–4 tuntia ja 250 meripeninkulmaa. 400-hevosvoimainen Verado kuluttaa täyskierroksilla noin 140 litraa tunnissa.

Kuljettajalla on edessään kaksi 16-tuumaista näyttöruutua, joihin on kerätty kaikki tieto, joka muuten olisi katsottava erillisistä mittareista. Automaatti- ja joystick-ohjaus ovat vakiovarusteita. Lähtökohta on ollut, että veneen ajaminen on mahdollisimman helppoa.

Uutuusveneessä on kiinnitetty aiempia malleja selkeästi enemmän huomiota mukavuuteen. Veneen perässä on tilava makuukajuutta ja erillinen wc.

Peter Forsbergin Anytec 1221 on toistaiseksi ainoa valmistunut vene, mutta kuten Forsberg asian ilmaisee, niitä onkin tarkoitus valmistaa vain 4–5 kappaletta vuodessa, sillä aina on ihmisiä, jotka haluavat hieman ekstraa. Toistaiseksi ainakin kolme, jotka tulevat saamaan veneensä kesäksi 2018.

Anytec 1221

Pituus 11,7 m

Leveys 3,30 m

Paino 7 700 kg

Pa-säiliö 1 500 l

Moottorit 4 x Mercury Verado 400R

Hinta noin 600 000

Valmistaja anytec.se

Myyjä Oy Hartmann Trading Ab, hartmanntrading.fi

X