Tilaa
Uutiset

Venekaupassa paluu normaaliin – Ostointo hiipunut kahden hullun vuoden jälkeen

Korona innosti suomalaiset veneostoksille, nyt into on hiipunut kahden hullun vuoden jälkeen.

20.09.2022

Kirjoittajatomi peurakoski

Kuvaajamarkus pentikäinen

Uusien veneiden ensirekisteröinnit romahtivat alkuvuonna noin 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Luku kuulostaa suurelta, mutta kyseessä näyttää olevan korjausliike.

”Tilanne on se, että olemme siirtymässä normaalimpaan aikaan kahden hullun vuoden jälkeen”, kertoo Venealan keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.
Pajusalon mukaan venealalla menee kuitenkin paremmin nyt kuin ennen koronakurimusta.

”Venemyynti on vuoden 2019 vastaavaan aikaan, eli pandemiaa edeltävään aikaan 17 prosenttia edellä. Ei voi todellakaan puhua, että myynti olisi huono tällä hetkellä”, Pajusalo sanoo.

Pajusalon mukaan tämänhetkinen notkahdus johtunee osaksi siitä, että veneilijät ovatkin valinneet lomareissunsa kohteiksi ulkomaan lomakohteet.

Helsingin Uivassa venenäyttelyssä oli iso liuta uutuuksia näytillä, koska kyseessä oli ensimmäinen isompi näyttely koronasulun jälkeen, mutta enemmänkin olisi voinut olla, jos komponentteja olisi saatavilla tarpeeksi.

Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Esillä oli useampi vene, joista puuttui osia – esimerkiksi tuolin jalat oli asennettu turkkiin, mutta varsinainen istuin puuttui, koska sitä ei ollut tehtaalta saatavilla.

”Komponenttipula on iso asia. Se on rajoittanut myyntiä, ja sen takia isoja ja näyttäviä uutuuksia jäi esittelemättä Uivassa”, Pajusalo sanoo.

”Tämä on todella vaikea tilanne maailmanlaajuisesti.”

Pajusalon mukaan näkymät ovat kuitenkin valoisat. Pitkällä aikavälillä venekaupan nouseva vuotuinen trendi on ollut kahden prosentin luokkaa, eikä muutosta ole näkyvissä.

Lue myös nämä

X