Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto EASA julkaisi maaliskuussa 2022 turvallisuustiedotteen, jossa se kehottaa ilmailuviranomaisia varautumaan ajoittaiseen, laajamittaiseenkin paikannuksen häirintään (jamming) tai vääristämiseen (spoofing).
Teknisesti GPS-signaalin häirintä on helppoa. Satelliitit lähettävät signaalinsa 20 000 kilometrin korkeudesta noin sadan watin teholla. Heikko signaali voidaan peittää lähettämällä samalla taajuudella mitä tahansa vahvempaa signaalia, jolloin GPS-vastaanotin ei enää pysty määrittelemään omaa sijaintiaan. Signaalin vääristämisessä taas alkuperäinen paikannussignaali korvataan väärää informaatiota tarjoavalla valesignaalilla, jolloin vastaanotin ilmoittaa sijaintinsa väärin.
Jos veneen karttaplotteri ei pysty paikantamaan venettä, kannattaa tarkistaa, pystyykö oma matkapuhelin tekemään paikannuksen. Tarkistamiseen kelpaa mikä tahansa puhelimen paikannusominaisuutta käyttävä ohjelma, kuten Google maps tai mobiililaitteen navigointisovellus. Jos puhelinkaan ei pysty paikantamaan, kyseessä on todennäköisesti tahallinen häirintä. Jos puhelin pysyy kartalla mutta plotteri ei, kyseessä on plotterin laitevika. Häirintä estää kaiken paikannuksen, se ei siis ole laitekohtaista. Omaa sijaintia pitäisi myös aktiivisesti verrata merikarttaan ja kiintopisteisiin maastossa. Jos sijainti heittää satoja metrejä tai vene näyttää seilaavan kuivalla maalla, kyse saattaa olla vääristetystä signaalista.
Paperiset merikartat kannattaa tälle kesälle päivittää uusimpiin painoksiin ja perinteisen navigoinnin taidot on hyvä verestää vesille lähtiessä. Veneen kompassi kannattaa tarkistaa ja kerrata sen käyttö sekä paikan- että suunnanmäärityksessä.
Suomessa radiotaajuuksien häiriöttömyydestä ja laadusta vastaa Traficom. Eri järjestelmien signaaleja monitoroi Maanmittauslaitos kaikille avoimen GNSS-Finland-palvelunsa kautta.
Lisätiedot GNSS Finland Service