Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Puolasta tuli jenkkiveneiden pelastus

EU:n määräämä lisätulli yhdysvaltalaisveneille ei juurikaan vaikuta venekauppaan Suomessa.

11.08.2018

KirjoittajaTomi Peurakoski

KuvaajaKari Hautala/Otavamedia

EU määräsi juhannuksen tienoilla muun muassa yhdysvaltalaisille moottoriveneille ylimääräisen 25 prosentin lisätullin vastauksena Yhdysvaltojen asettamille eurooppalaisten tavaroiden tulleille.

Tulli määrättäisiin maksettavaksi, jos moottorivene olisi valmistettu Yhdysvalloissa.

Kaikeksi onneksi perinteiset jenkkiveneiksi mielletyt merkit valmistetaan nykyään Puolassa, jolloin lisätullia ei tarvitse maksaa.

Esimerkiksi Suomessa myytävät Baylinerit valmistetaan Puolassa, samoin kuin suurin osa Sea Ray -veneistä.

Käytännössä lisätulli uhkaa lopettaa kaikkien Yhdysvalloissa valmistettujen veneiden myynnin Suomessa. Tällä hetkellä kauppojen varastoissa voi olla kuitenkin vielä yksittäisiä Yhdysvalloissa rakennettuja veneitä – pääasiassa pieniä kalastusveneitä – joita saa myydä ilman lisätullia, koska veneet on hankittu varastoihin ennen kuin uudet tullit astuivat voimaan.

Myyntipäällikkö Jani Hartonen Brunswickiltä kertoo, että heidän venebrändeistään Suomeen tuotiin viime vuonna 14 venettä, jotka oli valmistettu Yhdysvalloissa, joten isoista määristä ei ole kyse. Kolme niistä oli Boston Whalereita. Lisäksi maahan tuotiin muun muassa yhdysvaltalaisia Lund- ja Crestliner-kalastusveneitä.

”Kyllä tämä varmaan vaikuttaa asiakkaisiin niin, että aletaan miettiä, että olisiko toista vaihtoehtoa kuitenkin. 25 prosentin tulli on niin merkittävä, että hieman pelätään, että mitä tulee tapahtumaan”, Hartonen kertoo.

Yhdellä valmistajalla on muutama kontti täynnä veneitä odottamassa matkaa Eurooppaan, mutta tilanne laitettiin jäihin ja nyt odotetaan, miten tilanne ratkeaa. Myöskään tilauksia ei toistaiseksi tehdä.

”Kyllä tämä tulli alkaa väkisinkin näkyä, 25 prosentin lisätullia ei voi olla lisäämättä hintoihin”, sanoo liiketoimintayksikön johtaja Jami Aarnio-Wihuri Marinepalvelusta.

Toistaiseksi tullit eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet Marinepalvelun veneiden myyntiin, sillä varastosta löytyy vielä pari Boston Whaleria vanhoilla hinnoilla.

Ensi keväänä myyntiin tulevia veneitä pitäisi elokuun aikana laittaa tilaukseen, mutta se vaatii nyt uskallusta ja tiukkaa harkintaa. ”Odottelen tässä, mitä tapahtuu. Pitää laskea ja katsoa mitä kannattaa tehdä”, Aarnio-Wihuri kertoo.

 

Lue myös nämä

X