Tilaa
Testit

Pikatesti: Kingii-pelastusranneke – Vaara pelastusrannekkeessa

Ranteeseen puettava ilmalla täyttyvä pelastusranneke vaikuttaa aluksi toimivalta ratkaisulta, mutta vesitestien jälkeen erikoista turvatuotetta voidaan pitää jopa vaarallisena. Uuteen käyttöön pakatessa murheeksi muodostuu kellukkeen muovisäiliö.

18.12.2020

KirjoittajaMARKO LYSMÄ KUVAT JA VIDEO: MARKO LYSMÄ, TOMMI TUOMI

Kingii on Yhdysvalloissa kehitetty pelastusmekanismi, joka puetaan ranteeseen. Sitä myydään näyttävillä videoilla höystettynä useissa verkkokaupoissa, ja moni on hurahtanut sellaisen ostoon etelän rantakohteissa. Kingii-paketteja myydään yhden, kahden ja neljän kappaleen sarjoissa noin 65-230 euron hintaan.

Pelastusranneke koostuu kahdesta osasta, joita ovat kellukepussi ja täyttöpatruuna. Muovinen parin sukelluskellon kokoinen musta ja kanttimuotoinen pelastusranneke tuntuu kädessä, mutta siihen tottuu esimerkiksi vesiurheilua harrastettaessa.

Vesiurheiluun tarkoitettu

Rannekkeen perusidea on toimiva. Kahvan kiinnitysremmin avulla rannekkeen saa napakasti kiinni, joten se ei pääse hölskymään kädessä. Haittaavaa tunnetta ei juurikaan tule, kun pitää kiinni esimerkiksi surffilaudan purjeesta, suppailee, meloo tai hyppii voltteja veneestä.

Mikäli ranneke jäisi hiukan hölskymään esimerkiksi kapeassa ranteessa, niin sen alle voi laittaa vaikka neopreenisen kangaspalan parantamaan paikallaan pysymistä. Uidessa ranneke haittaa menoa, mutta avovedessä satunnaisesti uiva voi sitä kyllä periaatteessa kauhoessa käyttää. Peruskäytössä homma toimii.

Pelastusranneke ei missään nimessä korvaa oikeita turvallisuuden standardit täyttäviä pelastusvälineitä kuten turva- ja paukkuliivejä, eikä sitä sellaisena myöskään mainosteta. Ranneke voisi sopia käytettäväksi tilanteissa, joissa se toimii ainoastaan lisävarmistuksena mahdollisen vaaratilanteen sattuessa kohdalle.

Rannekkeen uudelleen pakkaaminen ei onnistu, koska muovinen lukitusmekanismi ei toimi. Alemmassa rannekkeessa vedettävä kahva irtosi ”hätätilanteessa” kokonaan, jonka takia kaasupatruuna ei lauennut. 

Monta pettävää osaa

Kokeilimme kolmea Kingii-pelastusranneketta uimahallissa 75-kiloisen aikuisen käytössä. Maksimissaan mekanismi lupaa tarpeeksi kelluttavaa nostetta 130 kiloon saakka.

Ensimmäinen testi sujui hyvin. Kun hätään joudutaan rannekkeen vetokahvasta nykyistään, jolloin 16-grammainen hiilidioksidipatruuna aktivoituu ja täyttää kellukkeen. Se nostaa upoksiin parin metrin syvyyteen joutuneen pintaan nopeasti ilman ongelmia.

Pienestä koostaan huolimatta kelluke pitää aikuisen saati kevyen lapsen hyvin pinnalla, koska kellukkeesta saa hyvän otteen, mikäli pelastusta joutuu odottelemaan jonkin aikaa. Kellukeosan oranssi väri erottuu hyvin. Lisäksi tuotteessa on puhalluspilli huomiota herättämään. Tähän asti kaikki sujui varsin hyvin ja olin valmis jopa kehumaan tuotetta. Sitten alkoivat ongelmat.

Hiilidioksidipatruunan vaihto paukkurannekkeeseen sujui helposti, mutta kellukkeen säiliöosa osoittautui tuotteen heikoksi lenkiksi. Etenkin muovinen kiinnitysleuka vaikutti heikolta. Koska taitettavaa ja ilmasta tyhjennettyä kellukeosaa joutuu ahtamaan sisään pieneen koteloon, niin muovinen leuka ei enää suostu menemään kiinni. Paljon mainostettuun jatkokäyttöön tuote on siis käyttökelvoton.

Toisessa vesitestissä vedettävä muovinen laukaisuosa lähti hätäisestä vetäisystä kokonaan irti, jonka johdosta mekansimi ei pystynyt lainkaan laukaisemaan liiviä. Iskuriosa jonka pitäisi laukaista liivi jäi vain paikalleen, kun erittäin hento muovinen kiinnitys petti.

Kolmas vesitesti sujui yhtä onnistuneesti kuin ensimmäinen, mutta kaikissa kolmessa tuotteessa muovinen leuka ei kellukeosan kuivumisen ja ohjeiden mukaisen laskostamisen jälkeen mene kiinni.

Hyvästä perusajatuksesta syntynyt tuote kaipaa edelleen kehittämistä, sillä nyt ilmalla täyttyvä ranneke kuuluu lähinnä hilavitkuttimien sarjaan, joka voi kaiken lisäksi pettää tärkeimmällä hädän hetkellä. Niin aikuisen kuin lapsen.

Lue myös nämä

X