Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Pikatesti: Arifin – Suljettava poijuhaka

Lyhyellä ja jämäkällä poijuhaalla kiinnität pienen veneen helposti poijuun. Se käy myös varahaaksi isoon paattiin.

18.07.2019

Kirjoittajaja kuvat Arja Kangasniemi

 Arifinin uutuustuote, lyhyt, suljettava poijuhaka on suunniteltu pieniin veneisiin. Valmistajan mukaan sitä voi kuitenkin käyttää kymmentonnisiin veneisiin asti, kunhan ottaa huomioon muitakin vetolujuuteen vaikuttavia asioita, esimerkiksi kiinnitysköysien pituuden, määrän, suunnan ja joustavuuden sekä veneen tuulipinnan ja tuulen voimakkuuden.

Lyhyt poijuhaka on valmistettu haponkestävästä 316-teräksestä. Sen pituus on 60 senttimetriä ja paino 650 grammaa. Poijuhaan testattu vetolujuus on 1 500 kilogrammaa. Suljettavasta haasta on saatavilla myös pidempiä malleja, joissa esimerkiksi koukku on järeämpi kuin lyhyessä haassa.

Testasimme Arifinin lyhyttä poijuhakaa sekä pienestä, matalasta veneestä että korkeasta purjeveneestä. Veneen peräköysi kiinnitettiin poijuhakaan pujottamalla se läpi varressa olevasta muovirenkaasta. Muovirenkaassa on sisäänpäin joustava kieli, jota alas taivuttamalla ohuen köyden tai kapean liinan voi painaa renkaan sisään. Solmimme köyden koukussa olevaan sakkeliin. Sakkeli on avattava, joten siihen pystyy kiinnittämään myös köyden tai liinan, jonka päässä on solmu, haka, koussi tai pleissattu lenkki. Sakkeli täytyy muistaa kiristää ennen poijuhaan käyttöön ottoa.

Lyhyttä ja kevyttä hakaa oli mukava pitää kädessä ja haan koukku oli helppo sujauttaa poijun varteen. Käsi pysyi kiinnittäessä tukevasti paikallaan kumisessa kädensijassa. Poijun varteen sujautettava koukku sulkeutuu lukitustangolla, jonka sai vapautettua kätevästi varressa olevasta napista hakaa pitävän käden peukalolla. Pienen veneen kuljettaja voi siis ohjata toisella kädellä venettä ja kiinnittää toisella kädellä poijuhaan.

Jos haka jäi kiinnityksen jälkeen poijun varren juureen, sen sai käännettyä poijun varren päähän heilauttamalla, kun kiristi peräköyttä. Iso plussa tässä poijuhakatyypissä on, että suljettava koukku ei pääse itsekseen irtoamaan poijun varresta. Satamasta lähtiessä koukun lukitustanko vedettiin auki haan päässä olevasta muovipallosta ja koukku irtosi helposti.

Joitakin miinuspuoliakin tästä hakatyypistä löytyi. Vetonupin varsi on ohut ja herkkä vääntymiselle, koska sitä ei ole suojattu, kuten tämän hakatyypin pidemmissä malleissa. Lyhyellä poijuhaalla oli vaikea ylettää matalaan poijuun korkeasta veneestä. Poijuhaan lyhyys hankaloittaa rantautumista myös vaikeissa tuuliolosuhteissa, esimerkiksi sivutuulessa, kun vene on vaikea pitää lähellä poijua.

Kaiken kaikkiaan Arifinin poijuhaka vaikutti laadukkaalta ja toimivalta, ja lyhyelle haalle löytyy helposti säilytyspaikka pienessäkin paatissa. Vaikka tämä poijuhaka on suunniteltu pieniin veneisiin, voisin hankkia sen varahaaksi isoon purjeveneeseen.

Hatunnosto sille, että Arifinin tuotteet ovat sataprosenttisesti suomalaista työtä ja niissä on ikuinen materiaali- ja laatutakuu.

X