Tilaa
Jutut

Pelastuslautta kaipaa huolenpitoa – Mitä ovat SOLAS ja ISO?

Jos kaikki menee merellä pieleen, viimeinen pelastava oljenkorsi saattaa olla hyväkuntoinen pelastuslautta. Toimiakseen varmasti se tarvitsee säännöllistä huoltoa ja tarkastuksia.

10.10.2022

Kirjoittajaja kuvat matti-pekka falck

Kauppamerenkulun SOLAS-pelastuslauttojen huoltaminen on viranomaisten valvomaa luvanvaraista työtä. Sen sijaan huviveneisiin tarkoitettuja ISO-standardin mukaisia huvivenelauttoja saavat huoltaa käytännössä kaikki, jotka täyttävät standardin asettamat kriteerit.

Standardi määrittelee, että huoltoliikkeen tulee olla pelastuslautan valmistajan hyväksymä ja kouluttama. Kouluttautuminen puolestaan maksaa niin paljon, että kaikkiin lauttamerkkeihin ei kannata taloudellisessa mielessä kouluttautua. Suomessa huoltoliikkeet tulkitsevat standardia tarkasti.

Suomessa Maritim lienee suurin pelastuslauttojen huoltaja ja se huoltaa kymmenen valmistajan ISO-standardin mukaisia lauttoja, esimerkiksi suosittuja Crewsavereita sekä Waypointeja.

Maritimin pelastuslauttahuollon päällikkö Pauli Backman kertoo, että lauttojen huoltohinnat vaihtelevat paljon riippuen huollon laajuudesta – esimerkiksi joudutaanko kaasupullo koeponnistamaan vai ei.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X