Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Näin epäoikeudenmukainen venevero on

11.01.2017

KirjoittajaTomi Peurakoski

KuvaajaVeneen arkisto

Espoolainen Harry Timgren suuttui, kun hän alkoi vertailla erilaisten veneiden hintoja ja niistä maksettavia veneveroja.

”Tämä on täysin epäoikeudenmukainen systeemi. Eihän tätä kilowattiperusteista maksua saa mitenkään oikeudenmukaiseksi, kun veneen arvoa ei ole mukana laskelmissa. On mahdotonta tehdä verosta reilua näillä tiedoilla, mitä on käytettävissä.”

Ongelma on se, että halpoja veneitä rokotetaan saman suuruisella verolla kuin kalliita. Timgren keräsi vuoden vaihteessa nettivene.com-nettisivustolta eri veneiden tietoja ja vertaili niiden hintoja ja tulevan veron suuruutta. Vertailu avaa silmät huomaamaan, miten epäreilu venevero tulee olemaan erilaisille veneille.

Esimerkiksi Buster XXL on Nettiveneessä myynnissä trailereineen 10 500 euron hinnalla. Siitä joutuisi maksamaan veneveroa 193 euroa vuodessa. Myynnissä on myös Swan 461DB, josta pyydetään 700 000 euroa. Siitä valtio haluaa veroa vain 108 euroa vuodessa.

Timgren kiinnittää huomiota myös siihen, että valtiovalta ottaa kantaa myös siihen, mikä harrastus on hyväksyttävää ja mikä ei. Lakiluonnoksen mukaan vain kilpakäyttöön tarkoitetut veneet säästyvät verolta, sillä niitä ei tarvitse rekisteröidä. ”Mutta perhepurjeveneillä kilpaillaan myös. Miksi ne ovat huonompia kuin nämä pelkästään kilpakäyttöön tarkoitetut veneet? Entä kalastuskilpailut? Miksi uisteluveneistä pitää vero maksaa?”, Timgren pohtii.

Erityisesti Timgreniä kismittää ulkoasiain- ja eurooppaministeri Timo Soinin sanat herrojen huvijahtien verollepanosta. ”Todellisuudessa kansankipot laitetaan verolle. Kahden tonnin veneestä pitää maksaa veroa 300 euroa. Valtiovallan ansiosta veneen arvo putoaa ja sitä venettä ei enää kukaan häneltä osta.”

 

X