Tilaa
Arvostelut

Heikki ’Jose’ Kivinen – legenda jo eläessään

04.04.2015

Kirjoittajaveneen toimitus

KustantajaJukka O. Mattila

Heikki Kivinen liittyi 11-vuotiaana vuonna 1938 Raumalle perustettuun meripartiolippukunta Myrskypoikiin. Hänestä kasvoi purjehtija, laivanrakentaja ja suunnittelija, joka on vuosikymmenet toiminut isällisenä esikuvana raumalaisille veneilijöille ja tunnetaan puulaivojen asiantuntijana kautta maan. Kiviseltä löytyy joka pulmaan ratkaisu ja välineet.

Kivinen menetti varhaislapsuudessa isänsä tapaturmaisesti ja työuransa hän aloitti juoksupoikana 12-vuotiaana. Sen jälkeen tie vei ensin sorvaajaksi ja sitten korjauspajalle, joissa hän oppi käytännössä metallimiehen ammattitaidon.

Kivisen 38-vuotinen ura Hollmingin telakalla alkoi aikana, jolloin telakalla valmistettiin 34 puista sotakorvauskuunaria.

Kivinen oli mukana 24 kuunarin varustamisessa, jolloin rikausporukkaan kuului mm. seitsemän vanhan polven merikapteenia. Heiltä hän sai käytännön opin perinteisiin laivanrakennus- ja merimiestaitoihin.

Syyskuussa 2010 ystävykset Jukka O. Mattila ja Heikki Kivinen tekivät purjehduksen Katanpäähän, jolloin Mattilan tekemät haastattelut tallennettiin. Kirjan teksti ei ole kirjakieltä, vaan äänteenmukaista sanatarkkaa Kivisen ilmaisua poljentoineen ja paikallisväreineen. Tekstiä pystyy kuitenkin etelärannikon ihminenkin lukemaan.

84-sivuinen kirja koostuu lyhyistä tarinoista tämän Raumanmeren erikoistuntijan elämästä, veneistä ja ystävistä. Tekstiä tukevat nostalgiset piirrokset ja kuvat vuosikymmenten varrelta.

Kustantajan verkkosivuilta voi kirjan tekstin ladata yksityiskäyttöön ilmaiseksi mp3-muodossa (2 h 40 min) sekä katsoa elokuvan Kivisen 80-vuotispäivistä.

 

Lue myös nämä

X