Miltä kuulostaisi kaksi viikkoa kestävä 460 kilometrin avomeripurjehdus Intian valtamerellä keskikivikautisella bambulautalla, joka on varustettu palmunlehtipurjeella?

Ja tämä siis ilman tukialusta ja nykyaikaista teknologiaa (mukaan otettavaa satelliittipuhelinta saa käyttää vain rajoitetusti).

No vähintäänkin hullulta.

Nyt brittiläisen merenkulkuhistorioitsija Bob Hobmanin johtama kahdeksanhenkinen miehistö aikoo toteuttaa matkan First Mariners Project -nimeä kantavan kokeellisen arkeologiahankkeen puitteissa. Tiimi aikoo purjehtia Indonesian Roten saarelta Länsi-Australian pohjoisrannalle Timorinmeren halki.

Lähtö koittanee sunnuntaina jos sää vain suo. Hobman kertoi New Scientist -tiedelehden haastattelussa, että ennuste näyttää toistaiseksi hyvältä ja että lähtöjärjestelyt ovat vain palmyrapalmupurjetta vaille maalissa.

Tarkoituksena on toistaa 65 000 vuotta sitten keskipleistoseenisella kaudella ilmeisesti onnistunut historiallinen purjehdus. Tuolloin nykyihminen todennäköisesti saavutti jo kadonneen Sahulin mantereen ensi kertaa, kuten Tekniikan Maailma tammikuussa kirjoitti.

Sahul käsitti nykyisen Australian mantereen sekä Uuden-Guinean ja Tasmanian saaret. Lisäksi siihen kuului alueita, jotka ovat sittemmin painuneet meren alle.